Monday, 14 March 2011

Tajska uczta

Zawsze mam w domu tak na wszelki wypadek kilka pojemnikow roznych tajskich past. I jak tylko w domu pojawi sie mleko kokosowe, co nie zdarza sie regularnie-lubie ugotowac tajskie curry. A potrawa ta zainspirowala mnie znajoma tajka. Mialam okazje probowac zdaje sie pierwszy raz curry u niej. Pozniej chcialam w domu odtworzyc ten fenomenalny smak dania i dzieki szczegolowym wytycznym przyjaciolki udalo mi sie to. Samo przygotowanie tajkiego curry jest bardzo proste. wystarczy zrobic sobie tylko pacerek do najblizszego azjatyckiego sklepu-tajkiego, chinskiego czy tez hinduskiego i zaopatrzyc sie w niezbedne produkty. Nagotowac potezny gar pysznego sosu (wierzcie mi, na pewno dlugo on nue postoi samotnie), do tego ryz lub ryzowy makaron, chrupiaca salatke i uczta gotowa!

Tajskie zolte curry z kurczakiem
4 lyzki zoltej tajskiej pasty curry
drobno pokrojone mieso z 4 udek kurzych chco mozna uzyc piersi z kurczaka
0.5 szklanki mrozonego groszku
3 duze ziemniaki
0.5 pomaranczowej papryki
7 lisci limonki
sos sojowy
sos z ostryg
sos rybny
sok z cytryny
0.5 lyzeczki cukru
1 puszka mleka kokosowego 400ml
2 szklanki wody

W duzym gleboki naczyniu np woku lub garnku umiesc krem kokosowy z wierzchu mleka kokosowego wraz z kilkoma lyzkami samego mleka. Do tego dodaj paste curry i gotuj na srednim ogniu raz po raz mieszajc az uzyskasz gladka mase. Dodaj 1/3 szklanki wody i kurczaka. Przykryj i gotuj do miekkoci ok 10 minut. Dolewajac wody i mleka kokosowego w razie potrzeby. Nastepnie dodaj ziemiaki i papryke pokrojone w kostke wraz z groszkiem. Dopraw liscmi limonki, ok 1 lyzeczka soku z cytrynu i po 0.5 lyzeczki sosu zostryg, sosu rybnego i sojowego lagodzac calosc dodanem szczypty cukru. Przykryj i gotuj kolejne 15 minut. Na samym koncu ponownie dopraw wg swojego gustu- sokiem z cytryny, sosami i cukrem. Uzupelnij calosc woda i reszta zachowanego mleka kokosowego.
Serwuj na cieplo z bialym ryzemi i  tajska salatka.


No comments:

Post a Comment