Monday, 4 April 2011

Dal z fasoli mung

Jedna z ulubionych dal oprocz tego z zoltego grochu. Sprawdzony juz wielokrotnie, udoskonalony przepis moge z czystym sumieniem polecic:) Rozgrzewajaca potrawa pyszna z cieplym chebkiem naan czy ryzem.

Dal z fasoli mung

1 szklanka fasoli mung, najlepiej namoczonej przez noc choc niekoniecznie
1 cebula
1 pomidor
1 srednia czerwona papryczka chili
1/3 lyzeczki kurkumy
szczypta asafoetidy, hing
1/3 lyzeczki ziaren czarnej gorczycy
1/3 lyzeczki ziaren kminu indyjskiego
1/3 sproszkowanej czerwonej papryki chili
5 lisci curry
1/2 kolendry w proszku
0.5-1 lyzeczka garam masali
0.5 lyzeczki ghee
1 lyzka oleju
1 lyzka mleka

Ugotuj fasole mung do miekkosci zalewajac ja swieza woda i  dodaj sol do smaku, 1/2 lyzeczki kurkumy i szczypte asafoettidy.
Rozgrzej olej w rondlu. Wrzuc nasiona gorczycy i kminu. Kiedy zaczna pryskac dodaj drobno pokrojona cebule. Smaz do jej zbrazowienia. Nastepnie dodaj przyprawy- sproszkowana czerwona papryczke chili, kolendre w proszku, reszte kurkumy wraz z liscmi curry i drobno pokrojona swieza papryczka chili. Przesmaz przyprawy dobrych kilka minut na malym ogniu. Nastepnie dodaj drobno pokrojony pomidor i podgotuj do jego miekkosci, az bedzie sie rozpadal i przypominal puree. Wtedy dodaj ugotowana fasole mung z reszta plynu. Dolej pol szklanki wody. Zmniejsz gaz. Gotuj pod przykryciem, mieszajac od czasu do czasu. Dopraw do smaku przyprawa garam masala, ghee i mlekiem.
Smacznego!







No comments:

Post a Comment