Tuesday 5 April 2011

Szszalenie zdrowe muffinki z bekonem i cukinia...

W zywieniu mysle warto kierowac sie tym, co organizm podpowiada. Diety, zwlaszcza, ze bardzo restrykcyjne, tak naprawde nie sa, moim zdaniem ,dobrym pomyslem na zdrowe odzywianie. Mi od wczoraj po glowie chodzil prazony pachnacy bekon, obowiazkowo z dodatkiem warzyw zanurzony w muffince. Jako, ze znalezione przepisy na necie specjalnie mnie nie zachwycily, sprobowalam zrobic wlasne muffinki z powodzeniem:)

Zdrowe muffinki z bekonem i cukinia
na 12 malych muffinek

20g maki razowej pszennej
90g maki rozpulchniajacej- self- raising flour
100g maki granary z dodatkiem pelnych ziaren
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
kilka galazek suszonego tymianku
1/2 lyzeczki sody
kilka listkow swiezej kolendry
klka galazek swiezej pietruszki
2 lyzki smazonego sera z kminkiem
szczypta soli
1/2 cukini
1 lyzka czerwonego pesto
1.5 lyzki kremowego serka
3 lyzki mleka
70g naturalnego jogurtu
75g oleju
1 jajko
45g chudego bekonu
5 czarnych oliwek

W duzej misce wymieszaj suche skladniki-maki, proszek do pieczenia, sode, pokrojony drobno smazony ser, posiekane ziola-koledre, tymianek i pietruszke, pesto, sol, starta na drobnych oczkach cukinie. W osobnym naczyniu dobrze ubij olej z jajem, dodaj jogurt, mleko. Na patelni na niewieliej ilosci oleju podpraz bekon pozbywajac sie wytopionego tluszczu. Odstaw do ostygniecia.
Polacz wszystkie skladniki razem, czyli do miski z makami dodaj mleczno-jajeczna mieszanke i prazony bekon. Mieszaj delikatnie, masa powinna wrecz byc lekko grudkowata.
Przygotuj foremki silikonowe, w przypadku uzywania metalowej formy-naoliw ja wczesniej. Wypelnij foremki masa do 3/4 wysokosci.Udekoruj polowkami czarnej oliwki
Piecz ok 25 minut w temperaturze ok 170 st C. Sprawdz stopien upieczenia po ok 20 minutach i ewentualnie zmien temperature na wyzsza lub nizsza. Sprawdzaj ciasto patyczkiem-suchy oznacza upieczone ciasto.

Jako, ze muffinki sa wytrawne podalam je z dipami-domowym majonezem, kremem fraiche i startymi burakami z chrzanem w towarzystwie salaty.
Goraco polecam!




No comments:

Post a Comment