Monday, 11 April 2011

Marokanska zupa z ciecierzyca

Plany na tegoroczny urlop nieco sie zmienily. Mialam z dziewczynami jechac do Maroka. Ale wiadomo co sie dzieje w Afryce:( Kraj bardzo mnie zafascynowal, jak na razie jedynie z przewodnikow. Mam nadzieje, ze jak tylko sytuacja u siasiadow sie nieco uspokoi, bede mogla zrealizowac jedne ze swoich marzen. A w miedzyczasie zapoznaje sie z Marokiem od kuchni:) Pomysl zupy znalazlam u Liski, ktory zmodyfikowalam. Zupa jest cudnie pomidorowa z delikatnym aromatem cynamonu. Polecam:)

Marokanska zupa z ciecierzyca

1 cebula
2 lyzki oliwy
2 zabki czosnku
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki mielonego kminu
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
200g pomidorow z puszki
3 lyzki ciecierzycy namoczonej przez noc
100g czerwonej soczewicy
1/2 bulionu warzywnego
1/2 bulionu drobiowego
sol
czarny pieprz

Karmelizowan cebula:
1 cebula
2 lyzki oliwy
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 czerwonej papryczki chili
1 lyzka jasnobrazowego cukru trzcinowego

liscie swiezej kolendry
naturalny jogurt

Rozgrzej oliwe. Wrzuc drobno pokrojona cebule. Smaz kilka minut. Dodaj posiekany czosnek wraz z przyprawami. Posmaz calosc kolejne kilka minut. Nastepnie uzupelnij potrawe oplukana soczewica, ciecierzyca, pomidorami z puszki. Podgotuj calosc 5 minut. Zalej bulionem. Przykryj i gotuj do miekkosci soczewicy ok 30 minut. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
W patelni rozgrzej olej, wrzuc posiekana drobno cebule i smaz do jej zbrazowienia. Dodaj reszte skladnikow-cukier, cynamon i papryczke chili. Smaz przez chwile.
Serwuj zupe w miseczce udekorowana lyza jogurtu, karmelizowana cebula i listkiem kolendry:) U mnie w towarzystwie chlebka z hummusem i plasterkiem ogorka. Poezja!





No comments:

Post a Comment