Ciecierzyca moczyla sie w wodzie powoli przemieniajac sie w kielki. Zanim to nastapilo, postanowilam dodac ja do cynamonowo-miodowych warzyw. I cudnie:) Otrzymalam bogatszy, ciekawszy smak i dodatkowe zrodlo bialka! Przepis odkryty u Liski.
Warzywa po marokansku z ryba
3 duze marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
2 lyzki oliwy
3 zabki czosnku
1/2 kubka ciecierzycy namoczonej minimum przez noc
2 lyzeczki kurkumy
1 lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki kminu indyjskiego
2 filety dowolnej ryby
2 lyzeczki plynnego miodu
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki pieprzu
swieza pietruszka lub kolendra
jogurt
cytryna
chlebek naan lub arabski
1 pęczek kolendry
Rozgrzej oliwe, wrzuc deobno pokrojona cebule z czosnkiem i smaz przez kilka minut. Dodaj przyprawy-kurkume, cynamon, kmin i pieprz wraz z miodem i pokrojona w slupki marchew. Zalej woda, ktora przykryjewarzywa. Dus na malym ogniu ok 20 minut do miekkosci marchewki. Po uplywie tego czasu dodaj pokrojone w kostke ziemniaki, ciecierzyce. Posol do smaku. Gotuj kilka minut. Dodaj rybe. Przykryj i dus potrawe do miekkosci skladnikow ok 10 minut.
Podawaj z dodatkiem swiezych ziol, jogurtu i kawalka cytryny. Ja zajadalam ja z salatka z ogorka, pomidora i swiezej miety oraz chlebka naan z pelnej maki.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment