Tuesday 26 April 2011

Mazurek malinowy z migdalem

Kolejne ciasto, ktore wykonalam pierwszy raz wlasnie na swieta Wielkanocne. Bardzo smakowite nawet pomimo zamienienia rozy na maline. Podpatrzony u Liski minimalnie przeze mnie zmieniony.

Mazurek malinowy z migdalami
ciasto:

150g maki pszennej
2 zoltka
1 lyzka smietany
50g masla
50g margaryny
50g cukru pudru

masa:
150g miekkiego masla
200g konfitury malinowej
3 krople olejku migdalowego
1 lyzka smietany
1 lyzka soku z cytryny
2 lyzki platkow migdalowych
50g cukru pudru

Polacz razem make, zoltka, smietane i cukier, zagniec elastyczne ciasto. Forme keksowa wyloz papierem, przeloz don ciasto, ponakluwaj je widelcem(ja zapomnialam i troszke bardziej wyroslo). Piecz do uzyskania zlotego koloru ok 25 minut w 160st C.
W miedzyczasie przygotuj mase ucierajac tluszcz z cukrem i dodajac nastepnie reszte skladnikow. Wymieszaj dobrze. Przeloz mase na ostudzone zimne ciasto. Udekoruj poprazonymi na suchej patelni platkami migdalow. Odstaw w chlodne miejsce na kilka godzin.
Smacznego!







3 comments:

  1. Hmmm...konfitura malinowa:) zapisac na następną wielkanoc...koniecznie!

    ReplyDelete
  2. z taką konfiturką musiał być pyszny;)

    ReplyDelete