Friday 29 April 2011

Mazurek pomaranczowy do swieconki

W tym roku pierwszy raz wypieki do swieconki bylymoim dzielem. Malutki mazurek pomaranczowy ma wyrazisty smak lekko cierpki co doskonale lagodzi warstwa marcepanu. doskonale polaczenie z chrupiacymi orzechami i migdalami na wierzchu ciastka. Przepis odkrylam tu

Malutki pomaranczowy mazurek
Ciasto:

175g maki pszennej
25g cukru pudru
80g masla
1 lyzeczka slodkiej smietanki
1 zoltko

masa:
2 pomaracze
1 cytryna
80g cukru

30g masy marcepanowej

Skladniki na ciasto dobrze razem wymieszac, zagniesc gladkie ciasto i wstawic na pol godziny do lodowki. Nastepnie rozwalkowac i wylozyc ciastem wylozona papierem do pieczenia forme do pieczenia tworzac wysokie brzegi.Nakluc ciasto widelcem i piec ok 20 minut w temp 180st C. Odstawic do ostudzenia.
W miedzyczasie przygotowac mase-konfiture pomaranczowa. Owoce dobrze umyc, zetrzec z nich skorke. Strarta skorke wraz z drobno pokrojonym miazszem owocow zasypac cukrem i gotowac na malym ogniu ok 30 godziny do momentu uyskania gestej kleistej konfitury.
Na ciasto zetrzec mase marcepanowa(moza nia takze po prostu platkami przylepic do ciasta. Na wierzch nalozyc ostudzona konfiture. Ozdobic wg gustu.

Polecam!







1 comment:

  1. Jaki mały słodziak...w przyszłym roku się pokuszę:)

    ReplyDelete