W niedzielne poranki leniwa kawa koniecznie musi towarzyszyc czemus slodkiemu. Tym razem 'tym slodkim' byly delikatne, chrupiace rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem marmolady rozanej w snieznej posypce. Hmmmmmmm...wrecz banalnie proste wykonanie i nieograniczona przyjemnosc konsumpcji....
Rozane francuskie rogaliki 190g gotowego ciasta francuskiego
marmolada rozana
maka pszena do posypania stolnicy
cukier puder do posypania
Posyp stolnice maka, rozwalkuj ciasto cienko do 1mm grubosci. Wykrawaj trojkaty krojac po przekatnej prostokata rozwalkowanego ciasta podzielonego na dwa prostokaty. Na szerszym dole kazdego trojkata nakladaj pol lyzeczki marmolady i zwijaj rogaliki koncowka na spod. Przeloz zwiniete rogaliki na wylozona papierem do pieczenia forme. Piecz w temperaturze ok 180st C ok 10 minut (moje rogaliki byly male doslownie na jeden kes. W przypadku wiekszych odpowiednio zwieksz czas pieczenia do 20minut).
Ostygniete rogaliki posyp cukrem pudrem.
Przepis jak i zdjecia pokazujace jak wykrawac trojkaty i formowac rogaliki znajduje sie tutaj
Smacznego!
lubię proste przepisy, gotowe w 5 minut :)
ReplyDelete