Monday 30 May 2011

Brytyjski chleb razowy pani Grant

Jak podaje historia, przepis na wspomniany chleb zostal stworzony przez pania Doris Grant, ktory opublikowala go w wydanej przez siebie w 1940r ksiazce. Ciasta nie wyrabia sie wcale, przygotowuje sie go doslownie w kilka minut. Zachowuje swiezosc przez kilka dni. Ma ta cudownie chrupka skorke, a dzieki mace razowej chleb jest sycacy. 

Razowy chleb pani Grant  
za 'Baking' Martha'y Day
na 1 keksowke
  
500g maki razowej
3/4 lyzeczki soli
3/4 lyzeczki drozdzy instant
400ml cieplej wody
3/4 lyzeczki brazowego cukru

Wysmaruj tluszczem keksowke. W misce umiesc mae wraz z sola. W kubku wymieszaj drozdze z niewielka iloscia wody, po chwili dodaj cukier. Zamieszaj i odstaw do spienienia na ok 10 minut. Dodaj do maki wraz z reszta maki. Ciasto powinno byc sliskie. Mieszaj przez okolo minute zbierajac boki do srodka. przykryj naoliwona folia i odstaw na pol godziny w cieple miejsce aby wzroslo o 1/3. Rozgrzej piekarnik ustawiajac temperature na 180st termoobieg. Piecz ok 20 -25 minut. Przy 200st C oryginalny przepis podaje 40 minut. Wazne jest przede wszystkim obserowanie chleba-jest gotowy kiedy bedzie chrupiacy z wierzchu i wydawal gluchy odglos przy postukaniu.
Smacznego!





2 comments:

  1. Śliczny chlebek i fajny przepis, wart wypróbowania :)

    ReplyDelete
  2. ale fajny chlebus:) zachcialo mi sie takiego domowego, pachnacego... mniam:)

    ReplyDelete