Monday 30 May 2011

Fusilli carbonara....

Wlosi doprowadzili do perfekcji umiejetnosc stworzenia wspanialego dania z doslownie kilku skladnikow w kilkanascie minut. Takim przykladem jest potrawa- spaghetti alla carbonara, czyli makaron-nitki z chrupiacym bekonem-panceta w serowo-jajecznym sosie. Zamiast pancety-wloskego boczku, mozna uzyc normalnego boczku-la lubie ten podwedzany. Ser-oczywiscie parmezan, ale tutaj poleca wymieszac sie go pol na pol z innym wloskim twardym serem-pecorino. W moje potrawie uzylam jedynie tego pierwszego i zamiast spaghetti-uzylam swiderkow-fusilli.Potrawe mozna udekorowac swiezymi listkami bazyli-ja z braku ozdobilam potrawe pietruszka i mieszanka lisci salatkowych. Zasada jest podsmazenie na suchej patelni do chrupkosci bekonu-odsaczenie go z tluszczu, ubicie jajek z startymi serami i dodanie do nich usmazonego goracego wprost z pateli bekonu z swiezo ugotowanym makaronem z niewielka iloscia wody z gotowania-wymieszanie. Jajka powinny sciac sie od wplywme goraca. Totalnie uzalezniajaca potrawa.

Makaron carbonara 
przepis tutaj z niewielkimi moimi zmianami
na 1 osobe

70g makaronu-swiderkow
3-4 lyzki pokrojonego w kostke wedzonego boczku
1 zoltko
1 jajko
3-4 lyzki startego drobno parmezanu
galazka pietruszki
mieszanka lisci salatkowych w tym lisci szpianku
kilka lyzek wody po ugotowaniu makaronu

Zagotuj wode, lekko ja posol i wrzuc makaron. gotuj do miekkosci. Rozgrzej patelnie i wsyp boczek. smaz na srednim ogniu do momentu kiedy boczek bedzie mocno chrupiacy. Odlej tluszcz. W misce ubij jajko, zoltko z serem i dodaj goracy boczek wraz z swiezo ugotowanym makaronem. Wymieszaj calosc az jako sie zetnie. Ja lubie potrawe bardzo goraca wiec doslownie na moment przelozylam ja na goraca patelnie. Dolej wode z gotowania makaronu aby potrawa byla przyjemnie mokra.
Serwuj z pietruszka i liscmi salatkowymi.

Smacznego!














1 comment: