Friday 6 May 2011

Papieskie kremowki z marcepanem

Zawsze mam w domu gotowe ciasto francuskie. Tak na wszelki wypadek. Mozna tyle ciekawych potraw przygotowac na bazie tego fenomenalnego ciasta. I powoli eksperymentuje zaznajamiajac sie z tymi mozliwosciami. Ciasto w przeznaczeniu mialo byl prezentem dla znajomej, ale oczywiscie musialm zrobic porcyjke rowniez do domu:) Przypomina mi smakiem troche karpatke mojej mamy. Majac mnostwo masy marcepanowej, nie omieszkalam dekoracyjnie dodac jej do ciasta. Smakowo i wizualnie pieknie sie razem prezentuja:). Nastepnym razem troszke tylko popracowac musze nad gestoscia. Moze i pojsc na calosc i uzyc prawdziwej smietanki. Dla mnie pychotka, polowka moja droga byla zachwycona i pochlonela swoja porcje w blysku swiatla:)

Kremowka z marcepanem
zmodyfikowany przepis znaleziony tu

380g gotowego ciasta francuskiego
1 budyn smietankowy
500ml mleka
2 lyzki cukru
120g margaryny  lub masla
1 lyzeczka cukru waniliowego
1 paczka smietany w proszku Sniezki lub 125ml smietany 
1 lyzka gotowej masy marcepanowej

Przygotuj dwie formy keksowe. ciasto francuskie rozwalkuj lekko posypujac maka na grubosc ok 0.5cm. Wytnij dwa prostokaty ciasta i wyloz nimi spody keksowej tak, aby ok 1cm ciasta juz pokrywal scianki formy. Piecz w temperaturze ok 165st C ok 10 minut-do zezlocenia sie ciasta. Wyciagnij z piekarnika i ostudz.
Przygotuj mase. Z polowy mleka (250ml) odstaw do szklanki kilka lyzek. Do tej szlanki wsyp budyn w proszku i dobrze wymieszaj do dokladnego rozpuszczenia sie proszku. Reszte mleka zagotuj. Wsyp cukier i rozpuszczony budyn. Intensywnie mieszajac poczekaj az masa zgestnieje i wylacz gaz. Odstaw do ochlodzenia. Do jeszcze cieplego budyniu dodaj tluszcz i wymieszaj razem. W osobnym naczyniu wlej pozostala czesc mleka i wsyp Sniezke. Ubij razem az uzyskasz gesta puszysta mase, ktora delikatnie wymieszaj z masa budyniowa. Krem przeloz na ciasto francuskie i przykryj druga czescia ciasta. Wstaw do
lodowki na dwie godziny. Serwuj posypane cukrem pudrem i udekorowane kulkami marcepanowymi.

Smacznego!



 



No comments:

Post a Comment