Sunday 15 May 2011

Pomidorowa z M'hammsa- wracamy do Maroka!

Wczoraj udalo mi sie wreszcie zakupic przyprawy marokanskie- harrise-rodzaj pikantnej pasty na bazie papryczek chili, kolendry, kminku i kilku innych przypraw pojawiajacych sie w roznych mieszankach  zaleznie od regionu Afryki i ras el hanout- ponownie rozne sa odmiany tej mieszanki pzypraw ale zdecydowanie powinny tu pojawic sie kardamon, cynamon, gozdziki, papryczki chili, kolendra, kumin indyjski, galka muszkatolowa oraz pieprz i kurkuma. Zainteresowanych poszerzeniem wiedzy zapraszam tu i tu. Zdecydowalam sie na zupe pomidorowa z dodatkiem M'hammsa-rodzajem takiego wiekszego kus kusu, ktory gotuje sie podobnie jak makaron-ma podobne wlasciwosci absorbcyjne. Mozna uzyc zamiast niego wloski makaron acini di pepe, ktory ma ksztalt malutki kulek. Ja wykorzystalam normalny kus kus. Przepis znalazlam tutaj

Pomidorowa z kuskusem 
3 pomidory
1 cebula
4 zabki czosnku
1 seler naciowy
1 lyzka oliwy z oliwek

3 szklanki bulionu z kurczaka
2 szklanki wody
2 lyzki swiezej pietruszki
2 lyzeczka suszonego za'tar lub tymianku
1 lyzeczka swiezego imbiru
1/2 lyzeczki ras el hanout opcjonalnie
1/2 lyzeczki kurkumy
szczypta szafronu(nie mialam-pominelam)
1/2 lyzeczki smen-rodzaj konserwowanego masla owczego-mozna uzyc zamiast niego indysjkie klarowane maslo ghee, olej arachidowy lub niter kibbeh-etiopskie maslo klarowane z dodatkiem przypraw
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki pieprzu

120g kus kusu
2 lyzki pasty pomidorowej

Cebule i pomidory zetrzyj drobno na tarce. Posiekaj drobno seler i imbir. W glebokim garnku rozgrzej olej i wrzuc warzywa. Przykryj i dus na malym ogniu 7 minut. Dodaj bulion wraz z woda, przyprawy, posiekane ziola i maslo. Zagotuj i ponownie zmniejsz plomien. Czesciowo przykryj i gotuj 20 minut.Wrzuc przygotowany kus kus i gotuj calosc przez ostatnie 15 minut. Kilka minut przed koncem gotowania posmakuj zupe dodajac ewentualnie paste pomidorowa do smaku i jesli zupa stanie sie za gesta, dodajac wiecej wody. Podalam zupe przybrana pietruszka z kromka chleba z domowym hummusem z dodatkiem harrisy.

Smacznego!





2 comments:

  1. Za'tar nie znałem, podobnie jak etiopskiego i marokańskiego masła. Człowiek się uczy :) Zachęcająca, wieczorna, regenerująca zupa.

    ReplyDelete
  2. sama lubie poznawac tajniki kuchni swiata, dziekuje za komentarz:)

    ReplyDelete