Saturday 7 May 2011

Sezamowe ciasteczka z korzenna nuta

I musialam powrocic do tego smaku i chrupkosci. Za pierwszym razem zrobilam je z kaszy manny. Tym razem uzylam maki tortowej, zamiast jajka wlalam troche oliwy z oliwek., co umozliwilo formowanie ciasteczek. Dla glebszego aromatu dosypalam troche przyprawy korzennej jaka popularnie stosuje sie do pierniczkow czy grzanca. Ciastka sa rownie twarde jak te z kaszy manny, ale jednoczesnie przy gryzieniu okazuja sie mieksze od tych pierwszych. dominuje nadal nuta sezamowa z pomaranczowa, lecz momentami mozna poczuc troszke cynamonu, gozdzikow....Bardzo przyjemna kompozycja smakowa:)

Ciastka sezamowe z nutka korzenna 

150g maki tortowej 
2 lyzki ziaren sezamu
2 hojne lyzki miodu akacjowego
65g pasty sezamowej tahini
5 lyzek oliwy z oliwek
4 lyzki cukru brazowego
1 lyzka wody z kwiatu pomaranczy
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka rodzynek
1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow

Na suchej patelni podpraz ziarna sezamu i odstaw na bok do ostygniecia. W pojemniku umiesc wszystkie skladniki. Rekami ugniataj ciasto, az uzyskasz  zwarta kule ciasta. Formuj male kulki wielkosci orzecha wloskiego, lekko je splaszczaj. Ciastka ukladaj na wylozona folia do pieczenia blache. Piecz w 165 st C ok 15-20 minut odwracajac je pod koniec pieczenia na druga strone do lekkiego zezlocenia.

Smacznego!



4 comments:

  1. Bardzo ciekawe połaczenie a że lubie korzenne aromaty i tahini....:)

    ReplyDelete
  2. bardzo ciekawa jestem smaku takich ciasteczek;)

    ReplyDelete
  3. Fajne, muszą być bardzo aromatyczne!

    ReplyDelete
  4. i byly pyszne, goraco Wam polecam sprobowanie!:)

    ReplyDelete