Sunday 29 May 2011

Tiramisu z ricotta

Klasyka zawsze powraca. Tym razem w wersji light czyli mieszanki jogurtu z serkiem ricotta. Pomysl zaczerpniety stad od Gino D'Ampo- Wlocha z krwi i kosci, ktory swoja pasja gotowania mysle zarazil juz niejedna osobe. Ciasto jest doskonale lekkie, mocno kakaowe, oczywiscie lekko winne(nie moglam nie dodac troszke wina Marsala). Polecam milosnikom tiramisu!

Tiramisu w wersji light z serem ricotta
250g sera ricotta
200g jogurtu naturalnego greckiego
1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
6 lyzek cukru pudru
1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
4 lyzki wina Marsala
1 paczka biszkoptow podluznych
kakao
cynamon
2 jajka

Kilka lyzek mocnej kawy zalej wrzaca woda. Kiedy troche przestygnie, dolej wino. Odstaw. Jajka ubij z 2 lyzka cukru na puszysta mase. Dodaj do nich ekstrakt z wanilii. W osobej misce ubij ser, jogurt i reszte cukru razem w gladka mase.Dodaj do niej mase jajeczna i dokladnie wymieszaj. W przygotwanym naczyniu ukladaj kolejna warstwe nasaczonych w naparze z kawy biszkoptow. Nastepnie mase serowa. Ponownie nasaczone biszkopty i ser. Ciasto posyp z wierzchu hojnie kako i odrobina cynamonu. Wstaw do lodowki na minimum godzine do stezenia.


3 comments:

  1. ciekawy pomysł na podmianę mascarpone.

    ReplyDelete
  2. wygląda bardzo smakowicie;) przydałby mi się kawałeczek do kawki

    ReplyDelete
  3. No jak dla mnie rewelacja! Ciekawa jestem, jak taka wersja smakuje i czy bardzo się różni od tej tradycyjnej. Koniecznie muszę spróbować! :)))

    ReplyDelete