Tuesday 14 June 2011

Camember z porzeczkami na cieplo...

Mialam jeszcze w szafce seler naciowy, a w lodowce opakowanie sera camebert-ci dwaj panowie to naprawde doskonali przyjaciele kulinarni. Zapiekany w piekarniku z ziolami lekko ciagnacy sie ser i maczany w nim seler to po prostu pefrfekcyjne polaczenie. Chcialam tym razem lekko zmienic dodatki do sera. Zasugerowalam sie pomyslem Jamiego Olivera, choc i tak zmienilam calosc wg swojego gustu. Mysle, ze nastepnym razem dodam troche miodu i alkoholu-rumu lub wina.





Ser camembert z rozmarynem i suszonymi porzeczkami 

opakowanie sera w drewnianym pudeleczku
galazka rozmarynu
zabek czosnku
lyzeczka suszonych porzeczek
lyzka oliwy

Wyjmij ser z opakowania, odwin z papieru, wsun z powrotem do okraglego pudelka. Spod pudelka owin folia aluminiowa-zabezpieczenie w razie przeciekania sera podczas pieczenia. Wierzch sera troszke natnij nozem lub ponakluwaj widelcem. Posyp po wierzchu igielkami rozmarynu, plasterkami czosnku i porzeczkami, polej oliwa-staraj sie wlac ja w stworzone otwory. Rozgrzej piekarnik na 165-175st C i zapiekaj ok 15-20 minut az wierzch sera dobrze sie rozpsci i bedzie ciagnacy.
Podawaj wg gustu wlasnego - z czosnkowym pieczywem, grzankami, selerem naciowym, rzodkiewkami...
Smacznego!






No comments:

Post a Comment