Tuesday, 14 June 2011

Znow wokol chinskiej kuchni wg pieciu przemian choc nie zupelnie....

Niedawno stalam sie posiadaczka formy do tart z charakterystycznymi pofaldowanymi brzegami i wysuwanym spodem. Zamierzam poeskperymentowac z wszelakiego rodzaju pie'jami, tartami i quiche'ami. Zainteresowal mnie przepis z ksiazki, ktrora bardzo bym chciala wkrotce przerobic praktycznie od A do Z. Mam na mysli pozycje pan Barbary Temelie i Beatrice Trebuth ' Gotowanie wedlug pieciu przemian' chodzi o kuchnie chinska w szczegolnosci. Dania oparte na swiezych produktach z mnostwem przypraw, ziol, niezwykle korzystne dla zdrowia. Polecam zapoznanie sie ze szczegolami odzywiania wg pieciu przemian. Od dawna nie jadlam brokula, glownie dlatego, ze bylabym w domu jedyna osoba odpowiedzialna za jego konsumpcje. Mysle jedna, ze nie bedzie konca swiata, jak od czasu do czasu nawet dwa inne obiady pojawia sie na stole zgodnie z innymi gustami. Kupilam wiec wspomniane warzywko. Dzis wyprobowalam tarte z brokulami.w oparciu o przepis z wspomnianej ksiazki modyfikujac go troche. Polowke zrobilam z kalafiorem, aby polowka tez jednak mogla delektowac sie ciastem. Zamiast w oryginalnym przepisie na quiche brokulowy na ciescie kruchym razowym, wykorzystalam gotowe ciasto francuskie. Rozwalkowalam je i nalozylam na forme. Nastepnym razem naprawde hojnie bede okrywac boki ciasta i zabezpieczac dol formy folia- ciasto pod wplywem goraca troche sie skurczylo i uroslo pomimo nakluwania widelcem. Mysle, ze tak naprawde wystarczy mu kilka minut.




Tarta z brokulami i kalafiorem 

ok 300g ciasta francuskiego
2/3 brokula
1/2 kalafiora
galka muszkatolowa
sol
pieprz
4 lyzki gestej smietanki- uzylam cream fraiche
2 jajka
galazki pietruszki

Podziel warzywa (ok 700g) na drobne rozyczki i gotuj kilka minut na parze az bede w polowie gotowe ale nadal lekko twardawe. Ciasto francuskie przenies na stolnie, lekko posyp maka i rozwalku cienko. Uloz je na formie do tart i ponakluwaj widelcem. Nagrzje pikarnik ustawiony na temperature 170st C i piecz doslownie kilka minut. Ugotowane warzywa wloz w oddzielne pojemniki-osobno kalafior i brokul. Rozbeltaj jajak i po jednym wlej do warzyw. Ponownie postap ze smietanka- dodaj po poltora lyzki do kazdego pojemnika. Dopraw warzywa do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Przeloz mase kalafiorowa na edna polowke podpieczonego ciasta, druga przykrywajac masa brokulowa. Posyp calosc posiekana pietruszka i udekoruj kropelkami ostatniej lyzki smietany. Wierzch posyp dodatkowo sola i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku ustawionym na 180st C okolo 20 minut jak to bylo u mnie a maksymalnie do 40 minut, az masa bedzie dobrze scieta i warzywa upieczone.
Smacznego!
















No comments:

Post a Comment