Sunday, 19 June 2011

Rajma czyli curry z czerwonej fasoli...

Czerwona fasola w curry jest niezwykle sycaca, pelna latwo przyswajalnego bialka. Swietnie smakuje czy to z ryzem basmati, jego wersja-biryani czy pulao czy wreszcie chlebkiem plaskim paratha-u mnie z kalafiorowym farszem. Potrawa wymaga jedynie kilku przypraw. Co jest wazne, warto naprawde dac jej czas, aby dobrze zmiekla-ponad pol godziny gotowania na malym ogniu, ugniesc czesc fasoli . Rajma powinna byc miekka, rozplywajaca sie w ustach z gestym sosem. Przepis oryginalny tutaj.




Curry z czerwonej fasoli
Rajma curry/Red kidney bean curry

1 puszka czerwonej fasoli
1 lyzka oleju
1/2 lyzeczki nasion kminu
1 srednia cebula
2cm kawalek swiezego imbiru
1 zabki czosnku
1 duzy pomidor
1 zielona papryczka chili
1 lyzeczka kolendry w proszku
1/2 lyzeczki kminu w proszku
1/2 lyzeczki garam masali
1/6 lyzeczki kurkumy
sol
szczypta asafoetidy
galazki swiezej kolendry

Czosnek, papryczke chili, imbir i cebule drobno posiekaj. Pomidor pokroj w kostke, odsacz fasole. Rozgrzej olej na patelni, wsyp nasiona kminu. Kiedy uwolnia aromat i zacnza pryskac na patelni, dodaj cebule. Smaz do momentu jej lekkkiego zbrazowienia. Dodaj imbir z czosnkiem. Chwile podsmaz po czym dodaj przyprawy w proszku-kurkume, garam masale, asafoetide, kmin, kolendre. Po kilku minutach wrzuc papryczke chili, pomidory. Dus calosc, az pomidory zmienia sie w paprke-kilka dobrych minut. Wowczas dodaj fasole wraz z poltora kubka wody, dopraw do smaku sola i gotuj na malym ogniu do miekkosci i prawie rozpadania sie fasoli-czesc z niej troche udus.
Serwuj danie przybrane posiekna kolendra z dodatkiem ryzu i/lub plaskiego chlebka-naan, chapatii lub paratha'y z kleksem naturalnego jogurtu.
Smacznego!







No comments:

Post a Comment