Sunday 19 June 2011

Slodki chlebek z mango i porzeczkami....

Mialam ochote na slodki wypiek do dzemu i porannej kawy. Chlebek, ktorego przepis znalazlam w 'Home baking. Cookbook'doskonale spelnia te kryteria-miekki, lekko wilgotny, aromatyczny. Zachowuje swiezosc przez dobrych kilka dni.




Slodki chlebek z mango i porzeczkami
Mango sweet bread

1 sredni bochenek

20g margaryny, mozna uzyc maslo
225g maki pszennej, mozna uzyc pszenna make chlebowa
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki swiezego imbiru
15g swiezych drozdzy lub 3/4 lyzeczki drozdzy instant
25g brazowego cukru
1/2 mango-uzylam z puszki
115ml cieplej wody
1 lyzka miodu
57g suszonych porzeczek-mozna uzyc rodzynki
1 jajko
cukier puder (opcjonalnie)


Drozdze umiesc w miseczce, dodaj 1/2 lyzeczki cukru i 3 lyzki cieplej wody. Wymieszaj do rozpuszczenia sie drozdzy. Odstaw. Do miski wsyp make, sol, posiekany imbir. Dodaj roztwor drozdzowy i reszte cukru. Dodaj margaryne i ugniataj calosc do momentu utworzenia sei czegos w rodzaju kruszonki. Dodaj posiekane lub zmiksowane mango, reszte wody i miod. Wymieszaj. Przeloz ciasto na wysypaa maka stolnice i wyrabiaj 5-10 minut, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przeloz ciasto do naoliwonej miski, przykryj i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objetosci na godzine. Po tym czasie dodaj porzeczki, wyrabiaj przez chwile ciasto. Uformuj dwa walki i splec je ze soba tworzac warkocz. Przeloz delikatnie na naoliwona blaszke do pieczenia i ponownie odstaw do wyrosniecia na 40 minut. Nagrzej piekarnik do 190st C (termoobieg). Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz ok 20-30 minut lub kiedy  bedzie ono zloto-brazowe. Przeloz je na kratke do wystygniecia. Zimny chlebek mozna posypac cukrem pudrem.
Smacznego!


 




No comments:

Post a Comment