Friday, 29 July 2011

Dip z ciecierzycy....hummusem zwany...

Zgodnie z informacjami zawartymi na stronie Wikipedii hummus jest najbardziej popularnym na Bliskim Wschodzie arabskim dipem,stworzonym z polaczenia gotowanej ciecierzycy z pasta sezamowa zwana tahini, sokiem z cytryny, sola i czosnkiem. Hummus bogaty jest w zelazo i witamine C, jest dobrym zrodlem bialka i blonnnika pokarmowego. Mozna podawac go z chlebem, chlebkiem pita, dodawac do mezy, falafel, grilowanego kurczaka, ryby, pomidorami, ogorkami, liscmi kolendry, pietruszka, karmelizowana cebula, smazonymi pieczarkami, jajkami na twardo, papryka, oliwkami, orzeszkami pinii, frytkami tortilla czy krakersami.W Palestynie podawany jest ozdobiony w liscie miety, pietruszki lub kminkiem. W Palestynie i Jordanie popularny jest laban 'ma hummus czyli jogurt i ciecierzyca, gdzie jogurt zastepuje tahini-paste sezamowa a maslo-oliwe z oliwek. Najwieskze spozycie hummusu jest w Izraelu. I tam dostepny jest hummus masabacha, gdzie ciecierzyca polaczona jest z sokiem z cytryny, tahini, niewielka iloscia papryki i oliwa z oliwek. Inny przepis poleca wymieszac razem ciecierzyce z oliwa z oliwek, sokiem z cytryny, kminkiem i za'tarem czyli suszonym tymiankiem.
Jak widac, pomyslow tworzenia hummusu jest mnostwo, naprawde mozna rzucic wodze wyobrazni. Jedno nalezy pamietac-aby w naszym hummusie znalazl sie ten jawazniejszy ze skladnikow-ciecierzyca, aby hummmus mogl byc nazwany hummusem:).
I ja z czasem stworzylam sobie wlasny, ulubiony hummus obowiazkowo ze swieza kolendra. Polecam:)




Hummus z kolendra
Hummus with coriander

1 puszka ciecierzycy ok 400g, zachowaj wode z puszki
4 lyzki oliwy z oliwek
5 lyzek pasty tahini
3 lyzki soku z cytryny
1/2 lyzeczki soli
garsc swiezej kolendry
2 zabki czosnku

Wszystkie skladniki umiesc w blenderze i zmiksuj. Dopasuj ilosc skladnikow do swojego indywidualnego gustu. Podane proporcje tak naprawde sa tylko umowne. Ja serwowalam z scone'em-brytyjska bulka z ziarnami slonecznika i pokrojonymi w slupki ogorkiem selerem i marchewka.
Smacznego!









2 comments:

  1. Alez mi narobilas ochoty! A akurat nie mam gotowego w zapasie :) Dokladnie tak lubie: z kawalkami marchewki, ogorka i papryki, w towarzystwie dobrego chlebka!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    ReplyDelete
  2. oj, powiem Ci ze hummus dziala na mnie uzalezniajaca-uwielbiam ten smak a wlasnie z podanymi chrupiacymi warzywami smakuje wprost niebiansko..w przyszlosci chce poeksperymentowac z innymi kompozycjami hummusu...jaki jest Twoj ulubiony?

    ReplyDelete