Wednesday, 27 July 2011

Makaron po wlosku...

Polaczenie ulubionych skladnikow- makaronu pelnoziarnistego z zielonym pesto, prazonym na chrupko bekonem i swiezych pomidorow zaowocowalo niezmiernie przyjemna potrawa. Ekspresowe wykonanie i sycacy posilek to mysle dwa kluczowe warunki, ktore mysle wiekszosc z nas sobie stawia wkraczajac do kuchni...






Makaron z zielonym pesto i bekonem
Green pesto and bacon pasta

70g makaronu pelnoziarnistego w formie swiderkow
3 lyzki zielonego pesto
2 zabki czosnku
1/2 cebuli
40 bekonu
1 lyzka kaparow
50g parmezanu startego drobno
1 pomidor
1 galazka pietruszki
1lyzka oliwy

Rozgrzej garnek. Dodaj pesto wraz z 100ml wody. Zagotuj i zmniejsz gaz. Dodaj polowe sera. Wylacz z gazu. Na patelni rozgrzej oliwe, dodaj posiekana cebule i czosnek. Po kilku minutach dodaj bekon. Smaz az bekon bedzie chrupiacy. W miedzyczasie ugotuj makaron. Dodaj makaron do usmazonego bekonu na patelni. Wymieszaj i przeloz na talerz. Zalej pesto. Posyp reszta sera, dodaj kapary i udekoruj czastkami pomidora i pietruszki. Pokrop oliwa.
Smacznego!











No comments:

Post a Comment