Friday, 29 July 2011

Majerankowe bulki brytyjskie...

Na Wyspach popularne sa scones-male buleczki przewaznie okragle, ktore Brytyjczycy uwielbiaja pochlaniac posmarowane uprzednio maslem i dzemem. Lubie je, ale i urozmaicenie. Mozna zmieniac ksztalt i dowolnie laczyc ziola, sery. Wazna jest struktura ciasta lekko krucha, bardzo maslana. Polecam serowo-majerankowe psypane ziarnami slonecznika i dla przekory wykrawane w ksztalt kwadratow za Martha'a Day i jej ksiazka 'Baking'.





Serowo-majerankowe buleczki
Cheese and marjoram scones

60g maki razowej
60gmaki ze spulchniaczami (self-raising flour)
szczypta soli
23g margaryny
1/2 lyzeczki musztardy
2 lyzeczki suszonego majeranku
27g sera parmezan drobno startego
65ml cieplego mleka
1/2 lyzeczki oleju
2 lyzki nasion slonecznika


W misce umiesc maki, dodaj sol i margaryne. Ugniataj rekami az powstanie cos na podobienstwo kruszonki. Dodaj musztarde, majeranek i mleko i delikatnie ugniec ciasto. Rozwalkuj ciasto na grubosc 2cm i wycinaj foremka kwadraty o boku 5 cm. Przeloz bulki na wymarowana tluszczem forme do pieczenia. Posmaruj wierzch bulek woda i posyp slonecznikiem. Piecz w temperaturze 195 st C okolo 12 minut. Serwuj cieple.
Uwagi: zamoast slonecznika mozna uzyc orzechy pekan lub wloskie, a zamiast majeranku uzyc pietruszki czy szczypiorku.

Smacznego!





4 comments:

  1. Mniam!
    a majeranek, jako dodatek do pieczywa musi smakować wyśmienicie!

    ReplyDelete
  2. Scones na słono? Biorę! Znakomite połączenie :)

    ReplyDelete
  3. Bardzo lubie scones. Najbardziej te tradycyjne, na slodko, ale na wytrawna wersje tez sie czasem skusze :) Kwadratowych jeszcze nie widzialam, ciekawie wygladaja!

    ReplyDelete
  4. tez lubie te na slodko, tylko mi sie troche przejadly...lubie dodatek musztardy i majeranku...

    ReplyDelete