Sunday 10 July 2011

Keks czekoladowy...

Ciasto, ktore zawsze sie udaje. Nieskomplikowane, doskonale kiedy upal trzyma i po prostu nie chce sie calego dnia spedzic w kuchni. Lekko wilgotny keks dzieki dodatkowi banana i cudnie czekoladowy trzymal swiezosc kilka dni. Swietnie pasuje do dzemu i porannej kawy jak i do podwieczorku....

Keks czekoladowo-bananowy z orzechami

1 i 3/4 szklanki maki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 dojrzaly banan
1 tabliczka czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
1 lyzeczka sody
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
skorka z 1/2 cytryny
3 lyzki rodzynek 
szczypta soli
margaryna do natluszczenia formy keksowej

W misce ubij razem do puszystosci olej, cukier, sol i skorke starta z cytryny Powoli dodaj jajka kontynuujac ubijanie. Dodaj do masy przesiana make wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona. Wymieszaj razem. Dodaj posiekana czekolade i drobno pokrojony banan. Delikatnie polacz calosc. Foremke keksowa posmaruj margaryna i wyloz ciasto. Posyp je z wierzchu rodzynkami. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180st C piekarnika i piecz ok 50-60 minut.
Przepis ze zbioru z przepisami margaryny Kasia. Tutaj z niewielkimi zmianami z mojej strony.
Smacznego!







1 comment: