Friday 22 July 2011

Knedle, kluski....

Jakos tam sie zlozylo, ze dotychczas nie mialam okazji sprobwania knedli z miesem. Mialam na nie jednak pewnego dnia ogromna ochote i troche wiecej niz zazwyczaj czasu. O efekcie koncowym, jak wkrotce sie przekonalam, w znacznej mierze decyduje rodzaj uzytych ziemniakow. Postepowalam zgodnie z wiekszoscia zalecen-pol na pol ilosci ziemniakow gotowanych i swiezych startych i odscisnietych. Otrzymalam jednak w kolorze i troche konzystencji...popularne kluski szare. Nadal pyszne zwlaszcza z farszem miesnym i towarzystwem uduszonej kapusty...




 Szare knedelki z miesem

Ciasto na knedle:

250g ziemniakow ugotowanych
250g ziemniakow swiezych startych i odscisnietych z nadmiaru soku
maka ziemniaczana do zageszczenia
sol do smaku
jajko (opcjonalnie) 
farsz:
250g mielonego miesa wolowego
3 zabki czosnku
1 cebula
sol
pieprz
majeranek
1 jajko
kilka galazek pietruszki
bulka tarta
1 lyzka oleju
duszona kapusta:
1/2 glowki bialej kapusty
1 cebula
sol
pieprz
1 lyzka oleju

kilka galazek pietruszki do dekoracji
50g wedzonego boczku pokrojongo w kostke

Wszystkie skladniki naciasto polacz razem i foruj okragle kulki wielkosci pilek do golfa.
Mieso podsmaz na oleju dodaj sol i pieprz. Dolej troche wody i dus do miekosci pol godziny. Po tym czasie ostudz i dodaj reszte skladnikow. Zmiel calosc w blenderze. 
Kapuste i cebule drobno pokroj. Rozgrzej oliwe i wrzuc wszystkie sklaniki. Dus do miekkosci. Pod koniec gotownia mozna dodac troche swiezej posiekanek cebuli.
Uformowane w kulki ciasto nadziewaj masa miesna i gotuj w zagtowanej wodzie od momentu wyplyniecia na powierzchnie kilka minut. Podawaj z duszona kapusta i podmsazonym na chrupko wedzonym boczkiem.





1 comment: