Aczkolwiek pomidory zawsze mam w kuchni to jednak przewaznie wykorzystuje je we wszelakich indyjskich kulinarnych kompozycjach. Zatesknillam wczoraj za smakiem z dziecinstwa...jednak stworzylam wlasna ulubiona jej wersje...Zupa jest pysznie pomidorowa, aksamitna w smaku, delikatnie zageszczona ziarenkami ryzu.....
Aksamitna pomidorowa zupa z ryzem
Aksamitna pomidorowa zupa z ryzem
1/2 cebuli
2 zabki czosnku
3 srednie pomidory
200ml passaty lub gestego sosu pomidorowego
1 srednia marchewka
1 lodyga selera
kawalek pora troche mniejszy od uzytej marchewki
4 lyzki smietanki
sol
pieprz
4-5 lyzek bialego ryzu
300-400ml wody
2-3 lyzki bulionu warzywnego w proszku
kilka lodyzek swiezej pietruszki
1 lyzka oliwy
Wszystkie warzywa drobno pokroj. W garnku rozgrzej oliwe. Wrzuc cebule i po chwili czosnek. Po kilku minutach kiedy warzywa zmiekna, dodaj pomidory. Dus przez chwile, az z pomidorow zostanie jedynie skorka. Wowczas dodaj reszte warzyw. Gotuj przez 5 minu na srednim ogniu. Nastepnie wlej pasate. Zamieszaj. Gotuj przez chwile. Wlej polowe wody i dodaj bulion w proszku. Przykryj i gotuj na malym ogniu przez pol godziny do miekkosci. Ochlodz. Zmiksuj w blenderze. Wlej zupe ponownie do garnka. Zagotuj i dodaj ryz. Po okolo 20 minutach kiedy ryz bedzie juz miekki, dopraw zupe do smaku sola i pieprzem oraz smietanka. Dodaj liscie pietruszki.
Podawaj z dodatkowym kleksem ze smietany i galazka pietruszki.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment