Friday, 29 July 2011

Tarta kremowa z winogronami....

Kruche ciastko z serowym nadzieniem uwienczonym swiezymi soczystymi winogronami i listkiem miety....Brzmi cudnie i wcale nie jest az tak skomplikowane do wykonania. Przepis na ciasto zapozyczylam od Martha'y Day pomijajac jedynie kakao z jej przepisu na owocowe tarlaterki z 'Baking'. Sam krem skomponowalam sama opierajac sie na swoich wczesniejszych doswiadczeniach i preferencjach smakowych. Efekt koncowy byl calkiem przyjemny, zwlaszcza jesli ciastko polezalo troche w lodowce dzieki czemu masa serowa dobrze sie sciela....





Tarlaterki serowe z winogronami
Cheese and grapes tartles
8 tarlaterek

Ciasto:
120g masla
65g cukru
200g maki pszennej
1bialko
masa:
100g kremowego serka
6 lyzek smietanki
4 lyzki skrobii ziemniaczanej
1 lyzeczka esencji waniliowej
3 lyzki cukru
1 lyzeczka rumu
1 zoltko

garsc winogron zieonych i czerwonych
kilka galazek miety


Wszystkie skladniki dobrze razem zagniec. Mozna wczesniej rozpuscic maslo. Jesli masz czas, wstaw mase na pol godziny do lodowki.W misce umiesc skladniki na mase serowa. Wszystko razem dobrze ubij, az masa dobrze zgestnieje. Wstaw na 20 minut do lodowki. W miedzyczasie wylep ciastem maslanym foremki.Ponakluwaj je delikatnie widelcem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 160st C na okolo 15 minut i odstaw do ostygniecia. Wyjmij z foremek. Kazda tarte wypelnij kremem serowym, ozdob polowkami winogron i liscmi miety. Wstaw do lodowki na minimum pol godziny przed podaniem.
Smacznego!




No comments:

Post a Comment