Friday 29 July 2011

Po staropolsku...kulebiak!

W mysl cudze chwalicie swego nie znacie...Zachwycam sie nowymi dla mnie potrawami z innych zakatkow swiata i kiedys uswiadomilam sobie, ze troche zaniedbalam polska kuchnie. Postanowilam to zmienic-zakupilam wielka bryle Kuchnii Polskiej i swiecie przyrzeklam sobie czesto do niej zagladac i sama siebie jak i M. zaznajamiac z pysznosciami z naszego kraju. Co nie znaczy, ze zarzucam swoja ciekawosc smakow-nadal bedzie kontynuowac podroze kulinarne ale i eksplorowac glebiej nasze polskie perelki sztuki gotowania:)
Wczoraj zdecydowalam sie na kulebiak. Byl w planie juz jakis czas temu. Polkruche ciasto otulajace kapusciano-grzybowy farszcz zapieczone w piekarniku znalazlo amatorow nawet nieco ostrzejszych na codzien specjalow jak M.





Kulebiak z kapusta i grzybami
Cabbage and mushroom pastry
1 keksowka

Ciasto:
150g maki
1 lyzka drozdzy instant lub 15g swiezych 
2 lyzki mleka
2 lyzki smietany
40g masla
1/2 lyzeczki cukru
1 jajko, 1 zoltko
sol

farszcz:
500g kapusty kiszonej
2 marchewki
150g grzybow
1 cebula
2 lyzki masla
2 liscie laurowe
2 ugotowane jajka
sol
pieprz

1 jajko do posmarowania kulebiaka

Kapuste umiesc w garnku, zalej 125ml wody. Dodaj 2 starte na tarce marchewki i liscie laurowe. Zagotuj i gotuj na malym gazie okolo 1 godziny. Na patelni rozpusc maslo, dodaj drobno pokrojona cebule. Kiedy zmieknie, dodaj posiekane grzyby. Smaz, az uwolnia cala wode i zmiekna rowniez. Dodaj ugotowana wczesniej kapuste poszatkowana i dus 7 minut.Mozna calosc zmiksowac. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Dodaj ugotowane jajka. Wymieszaj.
Przygotuj ciasto. W kubku rozetrzyj drozdze z cukrem, wlej cieple mleko. W misce umiesc make, dodaj maslo. Posiekaj nozem. Wlej rozczyn drozdzowy i dodaj reszte skladnikow. Rozwalkuj ciasto na prostokat o grubosci 10mm. Naloz farsz wzdluz jego dlugosci i dobrze zlep razem brzegi. Keksowke posmaruj maslem i wysyp maka. Naloz na uformowany kulebiak i odwroc do gory dnem- ciasto ulozy sie w formie. Potrzasnij aby pozbyc sie wszelakich nierownosci. mozna rowniez uzyc plaskiej blachy do pieczenia. Pamietaj aby zlaczenie kulebiaka bylo na spodzie. Posmaruj wierzch ciasta rozmaconym jajkiem i odstaw na godzine w cieple miesjce do wyrosniecia. Piecz okolo 40-50 minut w temperaturze 150st C (termoobieg)
Smacznego! 

















3 comments:

  1. Uwielbiam kulebiaki...świetny!!!

    ReplyDelete
  2. Nigdy nie robilam kulebiaka, a jestem pewna, ze Mezczyznie by smakowal.

    ReplyDelete
  3. Trzcinowisko-tez mi bardzo smakowal, widzialam gdzies wersje ze swieza kapusta lub z miesem, a sama jaki farszcz lubisz?
    Maggie-mojemu mezczyznie smakowalo....:)

    ReplyDelete