Friday, 29 July 2011

Kurczak w kolorze zieleni...nadal jadalny!!!

Naturalna zielen dla kurczaka tworza mieta z kompanem swym kolendra. Pienie zachwytu byly i owszem, kurczaka smak podkreslony marynata, i ta cudowna zielona szata, nie mogly przejsc nie zauwazone..Mieso bylo miekkie, soczyste z pysznym sosem- doskonale do maczania chleba czy posilkowania sie ryzem...Podaje z pewnymi modyfikacjami przepis znaleziony tutaj





Zielony kurczak w curry
Green chicken curry


450g kurczaka (ja uzylam kilka udek kurzych)
1 cytryna
1 lyzeczka soli
1.5 cm kory cynamonowej
3 gozdziki
1 lyzka oleju
1/2 puszki mleka kokosowego
1 cebula


marynata:
1/2 lyzeczki kurkumy
1/3 lyzeczki proszku czerwonego chili
1/3 kolendry w proszku
1/2 lyzeczki imbiru
1-2 zabki czosnku
1 lyzka jogurtu

zielona pasta:
peczek lici kolendry
peczek miety
3 zielone papryczki chili
3-4 zabki czosnku
2.5 cm imbiru
1 lyzka maku
1 lyzka czarnego pieprzu
olej

W misce umiesc kurczaka.Dodaj wystarczajaca ilosc soli i soku cytrynowego, a nastepnie dodaj reszte skladnikow. Wymieszaj dobrze, az kazdy kawalek kurczaka bedzeo dobrze obtoczny w przyprawach. Odstaw na pol godziny.
Skladniki na zielona paste umiesc w blenderze. Dodaj wystarczajaca ilosc wody, by otrzymac polplynna konzystencje.
Na glebokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekna cebule wraz z gozdzikami i cynamonem i smaz przez minute. Dodaj nastepnie zielona paste i po minucie kurczaka. Wlej 1/2-szklanki wody wraz z sola. Zmniejsz plomien, przykryj i dus do miekkosci miesa. Wlej mleko kokosowe i gotuj kolejne 5 minut. Mozna dodaj ulubione warzywa jak fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka w momencie dodawania miesa.
Podawaj posypane posiekana swieza kolendra.
Smacznego!










2 comments:

  1. Bardzo w moim guscie. I tez mam takie kokilki jak ta, w ktorej zaserwowalas ryz :)

    ReplyDelete
  2. hahaaha, bardzo popularne mysle sa. Jeden z ulubionych kurczakowych dan mojego mezczyzny,a mi smakowala bo byl z dodatkiem mleka kokosowego:p

    ReplyDelete