Friday 29 July 2011

Mleko kokosowe...ziemniaki...szpinak...curry!

Jedna z moich ulubionych potraw. Nie tylko z powodu obecnosci szpinaku, do ktorego moja mama w okresie dziecinstwa nie musiala mnie dlugo przekonywac, ale i ukochanego mleka kokosowego. W oryginalnym przepisie wystepuja rowniez licie curry, ktore nadaja charakterystyczny posmak, tym razem z powodu ich braku, musialam je pominac. Nadal nie umniejsza to smakowitosci dania...Przepis znaleziony i lekko zmieniony przeze mnie jest tutaj...




Szpinak z ziemniakiem w kokosowym curry
Spinach and potato coconut curry

450g ziemniakow
1 duza cebula
1,5 cm imbiru
450g szpinaku
1 sredni pomidor
1 lyzeczka nasion czarnej gorczycy
1 lyzeczka nasion kminu indyjskiego
5-6 lisci curry
1 lyzeczka ural dal-male biale ziarenka jednego z rodzajow grochu
3-4 zielonych papryczek chili
szczypta asafoetidy
1 lyzeczka kurkumy
1 lyzeczka proszku chili
1 lyzeczka soku z tamaryndowca
1/2 puszki mleka kokosowego
sol do smaku
1 lyzka oleju
kilka galazek swiezej kolendry

Rozgrzej olej w glebokiej patelni. Dodaj nasion gorczycy. Kiey zaczna uwalniac aromat i pryskac, dodaj nasiona kminu. Wrzuc drobno pokrojone:cebule, imbir i papryczki chili wraz z liscmi curry. Po kilku minutach dodaj asafoetide, kurkume, proszek chili. smaz przez kilka minut. Dodaj pokrojony drobno pomidor-dus przez chwile az zrobi sie z niego puree. Dodaj szpinak, pokrojone w kostke ziemniaki i sok z tamaryndowca. Zalej polowa mleka kokosowego i 1/2 szklanki wody. Zmniejsz gaz i dus pod przykryciem pol godziny. Podlewaj w razie koniecznosci woda. Pod koniec gotowania dodaj reszte mleka kokosowego, dopraw do smaku sola. Podawaj przybrane posiekana kolendra.





No comments:

Post a Comment