Thursday, 11 August 2011

Czosnkowy ryz....

Kolejny pomysl na urozmaicenie ryzu. Bardziej mi smakuje, kiedy zawiera wiecej niz jeden skladnik. Pomysl na tez ryz ponownie zaczerpnelam ze strony indianfoodforever.com. Potrawa z  oczywiscie mnostwem czosnku, ale i orzechami nerkowca i migdalami,a charakteru dodaja jej papryczki chili....




Ryz z czosnkiem
Garlic rice

1 szklanka ryzu basmati
2 lyzeczki zmiazdzonego czosnku
2 zielone papryczki chili
1 czerwona papryczka chili
2 lyzki orzechow nerkowca
1 lyzka platkow migdalowych
1 lyzka posiekanej kolendry
sol
pieprz
1 lyzka ghee
1 lyzka oleju

Ryz zalej woda i odstaw na pol godziny. Po tym czasie 3-krotnie przeplucz pod biezaca woda, az woda bedzie czysta. Wrzuc do garnka, zalej swieza woda i zagotuj. Zmniejsz plomien i gotuj 2 minuty. Odsacz na sitku. Wloz z powrotem do tego samego garnka i poloz na palniku , na ktorym dopiero co ryz sie gotowal i zostaw na 5 minut. Po tym czaie lekko ryz zamieszaj.
Na glebokiej patelni rozgrzej ghee i olej. Dodaj czosnek i posiekane papryczki chili. Kiedy czosnek nabierze zlotej barwy, dodaj orzechy i migdaly i smaz przez 1-2 minuty, kiedy i one sie zezloca. Dodaj ugotowany ryz. Wszystko razem dobrze wymieszaj, dopraw do smaku sola i pieprzem.
Podawaj posypane posiekana kolendra.







5 comments:

  1. uwielbiam tego typu dania ryżowe. z pewnością wypróbuję
    pozdrawim

    ReplyDelete
  2. Bardzo interesujący ryż. Chętnie go wypróbuję.

    ReplyDelete
  3. dziekuje za komentarze...Kyoto kyoto-I am glad u enjoyed it:) Check out my another rice dishes- I am sure u won't be dissapointed!:p

    ReplyDelete
  4. your food is truely delicious, love it!!!!

    ReplyDelete