Thursday, 11 August 2011

Dal z czerwonej soczewicy...

Dal, dahl, daal, dhal to sposob przygotowywania soczewicy, grochu, fasoli w postaci gestego gulaszu, zupy popularny w Indiach,Bangladeszu, Sri Lance, Nepalu i Pakistanie. W poludniowyh Indiach jedzony z dodatkiem ryzu i warzyw, a w Indiach polnocnych i Pakistanie z ryzem i roti-plaskimi plackami z maki pszennej.(za: Wikipedia).
Dal z soczewicy jest bardziej delikatny, przypomina troche wodnite puree, zupe. Ziarenka soczewicy bardzo szybko po prostu sie rozgotowuja. Czerwona soczewica w procesie gotowania zmienia kolor na zolty. Do znalezionego tutaj przepisu wprowadzilam jedynie dodatek asafoetidy, ktora wspomaga trawienie roslin wysokobialkowych jak fasola, groch czy wlasnie soczewica, zwiekszylam ilosc suchych przypraw i pominelam sok cytrynowy.




Dal z czerwonej soczewicy
Lal masoor dal(red lentil dal)

1 szklanka czerwonej  soczewicy
tadka:
1/2 cebuli
1lyzeczka imbiru
1 zielona papryczka chili
1/2 lyzeczki nasion kminu(jeera)
1/2lyzeczki  kolendry w proszku(dhania)
1/2 lyzeczki kurkumy(haldi)
szczypta asafoetidy
1/2 lyzeczki czerwonego chili w proszku(lal mirch)

1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka ghee
kilka galazek swiezej kolendry

Wsyp do garnka czerwona soczewice, zalej 4 szklankami wody i gotuj na srednim plomieniu okolo 20 minut.
Rozgrzej  olej na patelni. Dodaj nasiona kminu. Kiedy zaczna pryskac, dodaj posiekana cebule. Kiedy ta zbrazowieje po kilku minutach dodaj posiekane-imbir z papryczka chili, kolendre, kurkume i chili w proszku oraz asafoetide. Dodaj tadke do dal, dopraw do smaku sola i odrobina ghee.
Podawaj przybrane galazkami kolendry z ryzem lub chlebkiem.
Smacznego!











No comments:

Post a Comment