Saturday, 27 August 2011

Harcha czyli nadziewany marokanski chlebek....

Harcha to marokanski plaski chlebek z kaszy manny. Moze byc slodki lub wytrawny. Ten pierwszy podawany jest z kremowym serkiem, dzemem czy syropem maslano-miodowym. Ten drugi nadziewany oliwkami, tymiankiem, oregano, cebula...stanowi danie samo w sobie-podawany moze byc jako glowny posilek czy przekaska. Spojrz tutaj. Wazne jest ,aby dobrze wyrobic ciasto, uwaznie nadziewac i dobrze posypac kasza manna kazdy placek  jak rowniez dno patelni, co zapewni bezbolesny przebieg procesu smazenia. Mila odmienna forma chleba!




Tymiankowa harcha z cebula, serem mozarela i oliwkami
Thyme harcha with onion, mozzarella cheese and olives

Ciasto:
250g drobno zmielonej kaszy manny
2 lyzeczki suszonego tymianku lub 2 lyzki swiezego
2 lyzki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
125g oliwy
90ml cieplego mleka i 90ml cieplej wody(lub 180ml wody lub mleka)
65g  drobno zmielonej kaszy manny do posypywania

farsz:
1 srednia cebula
1 lyzka oliwy
1 kula mozarelii- okolo 100g porwana na kawalki
mala garsc oliwek czarnych lub bialych
2 lyzki pietruszki
1/2 lyzeczki tymianku i 1/2 lyzeczki oregano(lub 1 lyzeczka jednego z nich)
3/4 lyzeczki papryki w proszku
3/4 lyzeczki kminu
1/4 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu cayenne(lub czarnego)

W misce wymieszaj kasze manne z tymankiem, proszkiem do pieczenia, sola, cukrem. Wlej oliwe i dobrze wymieszaj. Dolej wode i/lub mleko. Wyrabiaj ciasto przez chwile-powinno osiagnac wilgotna konzystecje mokrego piasku. Podziel ciasto na 4 lub 6 porcji i odstaw.
Cebule drobno posiekaj i podsmaz na oliwie. Powinna byc miekka, ale jeszcze nadal chrupiaca w srodku. W pojemniku umiesc reszte drobno posekanych, porwanych na kawalki skladnikow farszu. Dodaj do nich cebule i wymieszaj dobrze.
Rozwalkuj na lekko posypana kasza manna stolnicy 1 czastke ciastka na okragly placej o grubosci 0.5 cm. Naloz na niego hojnie czesc farszcu i przykryj drugim plackiem. Dobrze sklej brzegi placka i lekko go splaszcz do 1cm grubosci. 
Dno rozgrzanej patelni posyp kasza manna i uloz harche. Smaz 7-10minut na kazdej stronie na srednim ogniu. 
Podawaj chlebek cieply pokrojony na trojkantne, indywidualne porcje. Polecam serwowac z marchewka z harrisa i kolendra.
Smacznego!










No comments:

Post a Comment