Saturday 27 August 2011

Marchewki na pikantnie...z harrisa...

Swietny dodatek do wszelakiego rodzaju glownych dan- tadzine, mies, zapiekanek, chleba. Miekkie, lekko slodkawe marchewki polaczone z aromatycznym czosnkiem, pietruszka i ostra harrisa tworza niezapomniania kombinacje smakowa....Za about.com morrocan food z niewielkimi zmianami.




Pikatna marchewka z harrisa
Spicy carrot with harrisa

250g marchewek
2-3 lyzki oliwy
2 zabki czosnku
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka swiezej pietruszki
3/4 lyzeczki harrisy
1/2 lyzeczki kminu w proszku
1/2papryki w proszku
1/4 lyzeczki soli

Obierz parchewki i cienko pokroj w plasterki. Wrzuc do zimnej wody w garnku. Zagotuj i gotuj do miekkosci, do momentu kiedy nadal bedzie zachowany ksztalt plasterkow. Odsacz i zalej marchewke od razu zimna woda iponownie odsacz.
Rozgrzej oliwe na patelni. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaz 2-3 minut na malym ogniu. Mozna potem czosnek wyrzucic. Dodaj reszte skladnikow. Wymieszaj. Dodaj marchewke i dus 1-2 minuty.
Podawaj na cieplo lub zimno.
Smacznego!


No comments:

Post a Comment