Saturday 6 August 2011

Harrira...

Marzenie wyjazdu do Maroka musi jeszcze poczekac. Kontynuuje swoja marokanska podroz...kulinarna..W Loondynie mialam okazje probowania autentycznego smaku marokanskich potraw poczawszy od chrupiacych pierozkow z miesem jagniecym przez jagniecy tagine z suszonymi sliwkami, morelami, cynamonem, kus kusem po mleczny deser rozany i mietowo-rozany napoj...Poezja...Tutaj jest miejsce,do ktorego z checia jeszcze bym wrocila...restauracja Maison Touareg...
Harrira jest zupa z ciecierzycy. przypomina mi wloska zupe minestrone, a to glowniez powodu dodatku cienkich nitek makaronu, tutaj w postaci makaronu vermicelli. Mocno pomidorowa i pikantna. Gotowana zwlaszca w okresie Ramadanu-okresu miesiecznego poszczenia w ciagu dnia a jedzenia w nocy waznego dla muzulmanow. W niektorych rodzinach podawana na wieczor, w innych traktowana jest jako poranny posilek przed kolejnym dniem poszczenia. Rozne sa wersje zupy-z wieksza iloscia ciecierzycy lub innego warzywa czy przypraw, wyborem ryzu lub vermicelli. W wiekszosci jednak domow zageszcza sie zupe dodatkiem kaki lub jajka.
Pominelam to ostatnie-po dodaniu ryzu i makaronu(mozna wybrac albo ryz albo makaron) zupa byla dla mnie juz wystarczajaco gesta. Nie uzupelnialam potrawy rowniez zadnym miesem. Z przepisem tutaj nieco zmdyfikowanym przeze mnie zapoznac mozna sie tu.




Zupa harrira
Harrira soup

1 cebula
2 lodygi selera naciowego
1/2 peczka pietruszki 
1/2 peczka kolendry
duza garsc ciecierzycy
1 lyzka masa marokanskiego smen-uzylam indyjskiego ghee, mozna uzyc zwykle maslo
1 lyzeczka cynamonu w proszku
1 lyzka swiezego imbiru
1 i 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu
1 lyzka soli
1/2 lyzeczki kurkumy
2 duze pomidory
200ml passaty lub 3 lyzki pasty pomidorowej rozrobione z 1-2 kubkami wody
2 lyzki ryzu suchego
garsc suchego makaronu vermicelli
2 lyzki czerwonej soczewicy
ewentualnie kubek maki do zageszczenia zupy lub jajko z 1/4 szklanki soku cytrynowego
2 lyzki oliwy
1 kostka bulionu drobiowego

Ciecierzyce namocz przez noc w wodzie. Ugotuj nastepnie do miekosci. Zmiskuj w blenderze cebule, seler, pomidory, pietruszke i kolendre. W glebokim garnku rozgrzej olej, dodaj zmiksowana paste pomidorowa wraz z maslem i przyprawami-cynamonem, psiekanym drobno imbirem, sola, kurkuma, pieprzem. Wlej 3 szklanki wody i gotuj pol godziny. Dodaj nastepnie soczewice, pasate i 1-1.5 litra wody wraz z kostka bulionowa. Po kolenej polgodzinie dodaj ryz, po 15 minutach dodaj vermicelli. Po okolo 25 minutach zupa jest gotowa. Mozna ja zagescic mieszana maki z woda w proporcji 1:2 lub jajka z sokiem cytrynowym.
Podawaj z posiekana zielenina.
Smacznego!




1 comment:

  1. robię troche inaczej, podejrzewam że co dom to inny przepis tak jak u nas z bigosem, ale uwielbiam tą zupę...;)))

    ReplyDelete