Saturday 6 August 2011

Maslane brioszki z czekolada...

Pierwsze podejscie w pieczeniu brioszek. Uzylam drozdzy suszonych i kawalkow czekolady mlecznej jak i bialej. Formowalam podluzne buleczki. Byc moze z powodu dodania wiekszej ilosci masla, ktore rozpuscilam niz w przepisie Liski buleczki nie sa az tak pulchne. Ale i tak zachwycaja pysznym maslanym smakiem...Udane i zaakcepetowane przez M. pierwsze podejscie:)




Brioszki mocno maslane z czekolada
Buttery brioches with chocolate

250g maki pszennej
2 lyzki miekkiego masla-uzylam nieco wiecej
1/2 lyzeczki soli
2 lyzki cukru
1 lyzka suszonych drozdzy
2 jajka ubite
3 lyzki mleka
czekolada-gorzka, mleczna, biala-do wyboru-do nadziewania

W misce umiesc make, dodaj sol, cukier, drozdze i maslo-ugniataj do powstania kruszonki. Dodaj jajka i mleka tyle aby zagniesc elastyczne ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Przykryj i odstaw na godzine do wyrosniecia. Ciasto podziel na 6 czescni. Kazda na stolnicy opruszonej maka rozwalkuj na placek, wloz kawalek czekolady i zwin brzegi do srodka i uformuj prostokantne lub okragle buleczki. Przeloz je na wysmarowana maslem blache. Przykryj i odstaw ponownie do wyrosniecia na okolo 40 minut. Piecz w temperaturze 180st C (termoobieg) 10-15 minut. Ostudz na kratce. Podawaj  cieple.
Smacznego!




2 comments: