Saturday, 6 August 2011

Vermiccelli z kapusta..

Makaron ryzowy vermicelli jest moim ulubionym. Sa to dlugie, cienskie delikatne nitki pasujace zarowno do salatek jak i dan na cieplo np krotko smazonych tzw stir-fry. Skomponowalam danie z japonskim makaronem jeczmiennym soba, kapusta pekinska, grzybkami. Zamiast kielkow uzylam po prostu rzodkiewek. Obowiazkow z dodatkiem sosu sojowego i rybnego posypane kolendra. Przepis oryginalny znalazlam tutaj.




Makaron vermicelli i soba z kapusta i grzybami
Vermicelli and soba noodles with pointed cabbage and straw mushrooms

100g makaronu vermicelli
50g makaronu jeczmiennego soba
3/4 kapusty
100g grzybow 'slomka' mozna uzyc shitake lub po prostu ulubionych
2 czerwone papryczki chili
4 zabki czosnku
5 rzodkiewek
1 jajko
100g miekkiego tofu
200ml bulionu drobiowego
1 cebula
bialy lub czarny pieprz
sos sojowy
sos rybny
cwiartki cytryny do podania
1/2 peczka kolendry do ozdoby
2 lyzki cherry lub bialego wina-zastepnie z bulionem
1-2 lyzek oleju sezamowego

Zamiast kapusty mozna uzyc bok choy, zamiast rzodkiewek oczywiscie kielki i tofu mozna zamienic z jajkiem-uzywajac wiecej tych ostatnich jesli na nie sie zdecydujemy.  Dolewamy plyn-w rodzaju bulionu, wina czy sosow(tych ostatnich maksymalnie po 2 lyzki-moga zasolic nam danie, raczej dodawaj wode, bulion i minimalna ilosc win) w momencie kiedy powierzchnia patelni staje sie sucha zwlaszcza po dodaniu makaronu. Caly proces gotowania to doslownie minuty-skladniki potrawy doslownie potrzebuje jedynie po 2 minuty smazenia-powinny zachowac kolor i chrupkosc.
Wpierw delikatnie pokroj w duza kostke tofu i podsmaz na patelni odsaczajac nadmiar tluzczu na kuchennym reczniku. Jajko usmaz jak omlet i poroj w kawalki-paski. Odstaw.
Makaron vermicelli zalej goraco woda, przykryj i odstaw na okolo 10 minut do napecznienia, sobe ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Ugotowana przelej zimna woda. 
Na glebokiej patelni rozgrzej olej sezamowy.Dodaj drobno pokrojone cebule, czosnek i chili. Po 1-2 minutach dodaj grzybki i tu mozesz wla troche bulionu/ i lub wina. Nastepnie doddaj pokrojona w paski kapuste i kilka lyzek bulionu. Po chwili dodaj podsmazone tofu wraz z paskami jajka. Wymieszaj delikatnie i dodaj makarony. Dopraw do smaku sosem rybnym i sojowym, uzupelnij plyny przez wlanie kilku lyzek bulionu. Dodaj pokrojone drobno rzodkiewki i pieprz. Po kilku minutach gotowania na srednim ogniu i delikatnego mieszania raz po raz-wylacz gaz. Posyp wierzch potrawy galazkami kolendry. Polecam przy serwowaniu dodatkowe pokrapianie potrawy sosami sojowym i rybnym i dla lepszego nawilzenia dodanie bulionu i oczywiscie posiekana kolendre.
Smacznego!





No comments:

Post a Comment