Thursday 11 August 2011

Krajanka imbirowa z sokiem z mandarynki....

Poznalam wszelakiego rodzaju krajanki dopiero po przyjezdzie na Wyspy. Popularne tutaj flapjack'i to przepyszne batoniki owsiane, maslane,  z wszelakiego rodzaju dodatkami-owocami, czekolada, orzechami, nasionami...czego tylko dusza i wyobraznia zapragnie...Od pewnego juz czasu nosilam sie z zamiarem zrobienia ich w domu. I dzis nadszedl ten dzien:). Kruchy wierzch i lekko ciagnace wnetrze....Sa naprawde zdrowe(jak zapomni sie, ze uzytym tluszczem i dosladaczem sa malo i miod) z bogactwem owocow, niewielkim dodatkiem rumu i prazona mieszanka nasion, a smakiem przewodnim jest kandyzowany imbir obtoczony w cukrze...






Krajanka imbirowa z sokiem z mandarynki i czym jeszcze....
Imbir flapjack with mandarin juice and something else...

5 lyzek nasion slonecznika
4 lyzki nasion z dyni
3 lyzki nasion siemienia lnianego


3 lyzki suszonej zurawiny
9 suszonych owocow daktyli
12 suszonych moreli
garsc rodzynek
sok z 2 mandarynek

1/3 kostki masla
5 lyzek miodu jasnego plynnego
2 lyzki rumu 


1 i1/2-2 szklanek platkow owsianych


6 kostek kandyzowanego imbiru obtoczonego cukrem

Podane proporcje sa takie 'na oko'. Warto pamietac, aby masa po zmieszaniu byla zwarta. Jesli bylaby za sucha, nalezy dodac wiecej rozpuszczonego tluszczu, a zbyt  wilgotna-wiecej platkow owsianych.
Wpierw upraz mieszanke nasion na najmniejszym plomieniu i delikatnie podgrzewac kilka minut, az nasiona zaczna pekac, zezloca sie i uwolnia intensywny aromat. Zestaw z ognia.
W garnuszku umiesc sok z mandarynek wraz z pokrojona reszta owocow, dodaj posiekane owoce suszone i chwile podgrzewaj az suszone owoce wchlona plyn. Zestaw z ognia.
W malym garnku rozpusc maslo z miodem, wlej rum. Wylacz plomien. Dodaj platki, suszone owoce z mandarynkami. Wymieszajdo polaczenia sie skladnikow.
W prostokatnej formie do zapiekania, ktora mozna wczesniej natluscic-czego ja nie robilam, gdyz masa juz zawiera sporo tluszczu w sobie, przeloz mase, ktora rowno rozmiesc dociskajac.
Nastaw piekarnik na 160stC (termoobieg, w piekarniku bez niego bedzie to 190st C) i piecz ok 25-30 minut. Wstaw mase i piecz do zlotego zbrazowienia sie krajanki. Wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepla pokroj na prostokaty. 
Smacznego!













1 comment: