Monday, 22 August 2011

Rozmarynowy chleb z serem....

Troche przypomina mi foccacie, a to za sprawa swiezego rozmarynu. Jest miekki, maslany, lekko ciagnacy, dzieki dodatkowi sera. Dobrze smakuje cieply posmarowany maslem z ulubionymi dodatkami i filizanka kawy....za Martha'a Day i jej 'Baking' z pewnymi zmianami z mojej strony...




Chleb razowy z rozmarynem
Rosemary wholmeal bread 

10g drozdzy instant
175 maki razowej
90g maki orkiszowej
80g maki pszennej
10ml rozpuszczonego masla
50ml cieplej wody
250ml cieplego mleka
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli
1 lyzka nasion sezamu
1 lyzka suszonej smazonej cebuli, do nabycia w sklepac azjatyckich-czesty skladnik indyjskiego biryani
1 lyzka swiezego rozmarynu
115g sera chedar
kilka galazek rozmarynu i sol grubokrystaliczna do dekoracji

Do miski wsyp maki, dodaj drozdze. wymieszaj. Wlej rozpuszczone maslo wraz z woda, mlekiem, sola, cukrem, sezamem, cebula i rozmarynem. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut, az bedzie ona gladkie i elastyczne w miare potrzeby dosypujac troche maki. Splaszcz lekko ciasto i dodaj pokrojony w kostke ser. Wyrabiaj przez chwile tak, aby ser swobodnie polaczyl sie z ciastem. Przeloz mase do wysmarowanego maslem naczynia, przykryj sciereczka i odstaw do podwojenia objetosci na okolo poltora godziny. Nastepnie odgazuj ciasto przez uderzenie go mocno po powierzchni i uformuj w bochenek, ktory przeloz do posmarowanej maslem formy keksowej. ponownie przykryj i odstawa do wyrosniecia na godzine.
Wstaw chleb do nastawionego na 170st C piekarnika i piecz 30 minut. 10-15 minut przed koncem pieczenia przykryj folia, aby zapobiec zbytniemu przypieczeniu sie chleba. Studz na kratce.
Smacznego!






1 comment:

  1. Ah, wloska idylla;) piekne zdjecia, juz czuje zapach rozmarynu;)

    ReplyDelete