Monday, 22 August 2011

Spanakopita....

Spanakopita to grecka zapiekanka ze szpinaku i sera feta skladajaca sie z warstw ciasta filo(kazda poprzednia samrowana maslem lub oliwa) lub mieszanki maki z woda, dzieki czemu zapiekanka jest jeszcze bardziej chrupiaca. Oprocz szpinaku i fety, dodaje sie tu czesto jajka, szczypiorek, por, czasami cebule, koperek, pietruszke. Pieczone ciasto mozna posmarowac rozbitym jajkiem. Nabierze dzieki temu pieknego brazowego koloru. Pieczone jest w wiekszej formie, z ktorej wykrawa sie indywidualne porcje. Czasami formuje sie trojkatne paszteciki zwane burek(popularny i przybierajacy inne formy i otrzymujacy inne nadzienia w Turcji, Albanii, Arabii, Armenii, Syrii, Bulgarii, Izraelu, Bosni, Serbiii Tunezji), ktore nadziewa sie roznym rodzajem sera, mielonym miesem lub warzywami. Jedno z popoularniejszych farszy to mieso z skarmelizowana cebula i papryka.
Spanakopita w Grecji traktowana jest jako przekaska, spozywana czesto zamiennie z tyropita-serowo-jajeczna zapiekanka,na drugie sniadanie. W czasie trwania Wielkiego Postu lub innych religijnych okresow, spanakopite piecze sie bez dodatku nabialu i jajek. W formie weganskiej ser zastepuje sie tofu.
W wiejskich regionach Grecji czesc szpinaku zastepuje sie np szczawiem czy porem.
Spanakopita przypomina torta pasqualina-tradycyjne danie polnocno-wschodnich Wloch, rownie vpopularne w Argentynie i Urugwaju(za:Wikipedia).
Skorzystalam z gotowych platow ciasta, choc mysle, ze mozna sprobowac i samemu je od podstaw przygotowac. Zainspiowalam sie przepisem Jamiego Olivera. Samo przygotwanie farszu jest proste od posmazenie szpinaku z dodatkami, wlania do niego mieszanki jajek z serem i umieszczenia gotowego nadzienia w srodku rozlozonych warstw ciasta filo. Pozniej tylko zawiniecie jego brzegow tak, by ladnie przykrylo wierzch nadzienia i pieczenie. Platy ciasto moga sie pokruszyc w trakcie kolejnego nakladania i skladnia, ale nie warto sie przejmowac, bo na tym wlasnie polega piekno tego ciasta-powinna sie stworzyc skorupka popekana....




Spanakopita czyli greckie ciasto szpinakowe
Spanakopita-greek spinach pie

300g mrozonego szpinaku
250g sera feta
4 cebulki ze szczypiorkiem
2-3 lyzki suszonego koperku
2 zabki czosnku
2 jajka
sol
pieprz
4 platy ciasta filo
oliwa


Na patelni rozgrzej lyzke oliwy, dodaj posiekany czosnek wraz ze szpinakiem. Dus do momentu calkowitego zmiekczenia sie szpinaku, dopraw dosmaku sola i pieprzem. W miseczce rozkrusz ser feta, wbij jajka, dodaj koperek , sol i pierz. Wymieszaj i wlej zawartosc do szpinaku. Podgrzej calosc do momentu sciecia sie jajek. Forme okragla do tart posmaruj oliwa, poloz na niej pierwszy arkusz ciasta filo, posmaruj go oliwa, naloz drugi arkusz rozkladajac go jak gwiazde. Kontynuuj do momentu polozenia ostatnieg arkuszu i posmarowania go oliwa. Wowczas przeloz nadzienie na sam srodek ciasta. Lekko rozprowadz po forme i wyrownaj powierzchnie. Kolejne wystajace rogi ciasta poczynajac od ostatniego nakladaja do srodka pokrywajac wiezch farszu. Wierzch ciasta mozna posmarowac rozbeltanym jajkiem. Wstaw ciasto do nagrzanego do okolo165-170st C piekarnika i piecz okolo 20-25 minut do nabrania przez ciasto blado zlotego koloru.
Podawaj ciasto pociete na indywidualne trojkaty z salata-ja polecam salatke z ogorka.








3 comments:

  1. Fajna potrawa:) Zapisuję do wypróbowania:) Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  2. Świetne :) Szkoda tylko, że nie mogę nigdzie dostać ciasta filo...

    ReplyDelete
  3. moze sprobuj sama zrobic....?

    ReplyDelete