Saturday, 6 August 2011

Toskanski plaski chlebek....

Dawno juz nie robilam chlebow po wlosku z oliwa, grubokrystaliczna sola i rozmarynem. Martha Day w 'Baking' podaje orygianlny wloski przepis. Ja tym razem postanowilam polaczyc make pszenna z zytnia.Chlebek cudownie pachnie, ale jest bardziej sycacy, ciezszy od tradycyjnego. Polecam jako dodatek do zup czy baze do kanapek.







Toskanki chlebek schiacciata
Tuscan schiacciata

300 maki pszennej chlebowej
50g maki zytniej
1 lyzeczka drozdzy instant lub 15g drozdzy swiezych
1/2 lyzeczki soli
200ml cieplej wody
4 lyzki oliwy
wierzch:
2 lyzki oliwy
2 galazki swiezego rozmarynu
sol gruboziarnista

W miseczce wymieszaj razme polowe wody i drozdze. Odstaw na kilka minut. W duzej misce umiesc make z sola, wlej drozdzowy roztwor, dodaj reszte wody i oliwe. Przeniesc ciasto na lekko posypana maka stolnice i wyrabiaj okolo 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przeloz je do lekko naoliwionej miski i odstaw przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia. Po tym czasie ponownie lekko wyrabiaj ciasto i przeniesc na wysmarowana oliwa blache 30x20cm, wyrownaj i posmaruj polowa oliwy. Odstaw w cieple miesjce na 20 minut. Nastepnie zrob w ciescie dolki, polej reszta oliwy i powtykaj galazki rozamrynu. Calosc posyp sola. Odstaw do wyrosniecia na 15 minut. Wstaw do nagrzanego do 180st C piekarnika i piecz 20-30 minut lub kiedy ciasto bedzie nabierze delikatnie zlotego odcienia. Ochlodz na kratce. Podawaj cieple.




















9 comments:

  1. Niezwykle apetyczny chlebek :-)

    ReplyDelete
  2. Musze wypróbować ! Od dawna już zbieram się do jakichś wypieków, więc na pewno spróbuję. Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  3. Dziekuje KeJt, Soul and Pepper-polecam Ci na pierwszy raz podstawowy przepis na foccacie:http://aleayahsgastronomicaladventures.blogspot.com/2011/03/focaccia-z-rozmarzeniem.html lub http://aleayahsgastronomicaladventures.blogspot.com/2011/04/foccacia-z-czarna-oliwka-i.html, powodzenia!:)

    ReplyDelete
  4. Swietnie wyglada, bardzo lubie wloskie pieczywo, wiec jestem pewna, ze i schiacciata by mi zasmakowala.

    ReplyDelete
  5. Kuchnia włoska pełna jest niesamowitych przepisów:) Uwielbiam ją! Chlebek aż się prosi, żeby go upiec:)

    ReplyDelete
  6. o, jaki ciekawy!
    ładnie wygląda ;]

    ReplyDelete
  7. Focaccia to jedna z moich największych kulinarnych namiętności. Odkąd spróbowałam jej po praz [ierwszy w jakiejś włoskiej tratorii na totalnej południowej wsi nie mogłam o niej zapomnieć. Wiele razy piekłam w domu i za każdym razem była dobra,ale nie gdy nie udało mi się odtworzyć tego tradycyjnego smakuL: ) Mam nadzieję, że Twoja smakowała tak jak powinna bo wygląda ślicznie !

    ReplyDelete
  8. jest bardzo dobra, podobnie jak ty zakochalam sie we wloskim pieczywie probujac go wpierw we Wloszech. Odsylam Cie do moich wczesniejszych przepisow na foccacie umieszczonych na moim blogu-mam nadzieje ze odkryjesz w niej ten sam smak, jaki zostal Ci w pamieci:)

    ReplyDelete