Ciasto to przygotowalam na nasza rocznice w formie w ksztalcie serca, serce rowniez pojawilo sie na masie kremowej...Oparlam sie na przepisie znalezionym u Holgi nieco go zmieniajac. Calosc pokrylam smietanowo-serowa masa o smaku cappuccino. Przyznam, ze nie jestem wielka smakoszka brownies. Ale w polaczeniu z bialym kremem...hmmm...troche zmienilam zdanie. Slodka przyjemnosc...
Brownie z kremem cappuccino
Brownie with cappuccino frosting
Ciasto:
10 lyzek cukru
180g masla
82g kako
1/4 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
66g maki
150g czekolady (uzylam czekolade z kawalkami orzechow i prazonego ryzu)krem:
150ml smietanki kremowki
70g serka smietankowego
2 lyzki cappuccino w proszku
4 lyzki cukru pudru
2 lyzki rumu
dekoracja:
50g masy marcepanowej
1/2 lyzeczki czerwonego barwnika
W kapieki wodnej-misce umieszczonej nad garnkiem z gotujaca sie woda- rozpusc maslo, kakao, cukier i sol. Dodaj czekolade. Mieszaj od czasu do czasu do rozpuszczenia sie masla. Zdejmij z ognia. Kolejno wbij jajka. Dodaj make z wanilia. Zrob maksymalnie 40 ruchow mieszajacych skladniki. Przelej mase do formy wylozonej papierem i piecz w temperaturze 140-150st C(termoobieg) 25-35 minut uwazajac aby ciasta zbytnio nie przesuszyc-patyczek wlozony do ciasta powinien byc nasaczony ciastem. Ostudz na kratce. Wyjmij z formy i uloz na dekolarycyjnym talerzu.
W misce ubij kremowke, dodaj reszte skladnikow i dobrze wymieszaj. Masa pokryj dokladnie wierzch i boki ciasta. Lyzka stworz wzor serca nasrodku ciasta.
Udekoruj kuleczkami marcepanu wymieszanego z czerwonym barwnikiem.
Smacznego!
urocze serducho:)
ReplyDeletepyszne! i piękne.
ReplyDelete