Wednesday, 7 September 2011

Damskie paluszki w pikantym sosie...

Lady fingers, bhindi, okra..nazw istnieje wiele na okreslenie rosliny osiagajcej do 2 m wysokosci, ktorej owocami jest wlasnie wspomniane warzywo.Ksztaltem okra przypomina palce, w srodku pelna jest bialych ziaren. Mozna ja gotowac,wtedy warzywo staje sie sluzowate chyba ze doda sie kwasne skladniki jak pomidory, owoce cytrusowe czy ocet lub krotko je podsmazyc w celu utraty tej cechy, mozna i nadziewac.  Oryginalnie pochodzi z Zachodniej Afryki, znana jest w Stanach Zjednoczonych, Filipinach.
Jego liscie sluzyc moga do zageszczania zup, niedojrzale warzywo mozna ukisic. W Syrii, Tunezji, Egipcie, Grecji, Iranie, Iraku, Jordanii, Turcjii, Libii, Cyprze, Jemenie, Palestynie i reszcie wschodniego wybrzza Morza Srodziemnego okre wykorzystuje sie w gularzach warzywno-miesnych, w Malezji okra kest faszerowana czy dodawana do zup, podobnie jak na wyspach karaibskich, gdzie serwuje sie ja rowniez z dodatkiem ryzu i kukurydzy jak i jako sos do mies, W Japonii podawana z sosem sojowym czy w tempurze czy panierowana w Stanach Zjednoczonych. Palona okra moze sluzyc jako substydut kawy (za: Wikipedia)
W Indiach okra jest smazona, marynowana, podawana z odrobina cukru(stany Gujarat czy Maharasthtra), dodawana do sambar-rodzaju pikatnej zupy warzywnej z soczewica czy jest glownym skladnikiem roznego rodzaju curry czyli bhindi curry. Lubie ja w takiej postaci w towarzystwie przypraw, pomidorow, troche w smaku przypomina mi oberzyne. Polecam!




Curry z okry
Bhindi curry/okra curry

3 lyzki ziaren czarnej gorczycy
1 lyzka nasion kolendry_uzylam w proszku
1/2 lyzki nasion kozieradki-uzylam 2 lyzek suszonej
2 zabki czosnku
1 srednia cebula
1.5 cm imbiru
1-2 pomidory
1 zielona papryka
2 zielone papryczki chili
1/2 lyzeczki asafoetidy
340g okry 
2 lyzki oleju

na paste:
1lyzeczki kurkumy
1 i 1/2 lyzeczki chili w proszku
2 lyzeczki kminu w proszku
niewielka ilosc wody

Okre pokroj na polowe lub zostaw w calych kawalkach. Rozgrzej olej w woku. Dodaj nasiona gorczycy. Kiedy beda pryskac dodaj posiekane drobno czosnek, cebule i smaz kilka minut. Skladniki na paste wymieszaj z woda do uzyskania pozadanej konzystencji. Dodaj do woka wraz z asafoetida i smaz na niewielkim ogniu 7 minut. Dodaj posiekane pomidory, chili i okre. Przykryj i dus do miekkosci okry nadal zachowujacej swoj ksztalt 15-20 minut. 
Smacznego!






2 comments:

  1. Uwielbiam, zwlaszcza w indyjskim wydaniu. Ubolewam tylko nad jej niedostepnoscia w naszym kraju. Od kilku lat hoduje na dzialce, ale marny daja plon i zawsze mam dylemat na co ja przeznaczyc.

    ReplyDelete
  2. ja sie zaczelam bardziej zaznajamiac ostatnio, kupuje mrozona ze sklepu indyjskiego,

    ReplyDelete