Friday, 16 March 2012

Arabski powiew...


Wczoraj mielismy ocohte na cos slodkiego, lekko chrupiacego, owocowego. Powstal deser insirowany kuchnia Maroka, Arabia Saudyjska. Plasterki banana polane goracym sosem miodowym z skarmelizowanymi migdalami i orzeszkami pistacjowymi z dodatkiem plasterkow sliwki i mandarynki, calosc chlodzila galka domowych lodow truskawkowych. Podalam danie posypane waniliowa chalwa i to bylo ostatnia kropka nad 'i'. Ulubione polaczenie slodkiego, zimnego, goracego i chrupkiego w jednym:).





Arabski powiew czyli banany, miod i chalwa
2porcje

1 banan
1 sliwka
1 mandarynka
4-5 lyzek miodu
1 lyzka cukru
8 bialych migdalow
10 orzeszkow pistacjowych
2 lyzki chalwy waniliowej
2 galki lodow truskawkowych


Banany pokroj w plasterki i uloz na talerzach. Na patelni rozpusc miod i cukier, zagotuj, zmniejsz plomien i dodaj kawalki sliwki i czastki mandarynki oraz orzechy i migdaly. Smaz przez 2 minuty.
Obok plasterkow bananowych uloz galki lodow i polej calosc goracym sosem miodowym z owocami, migdalami i pistacjami. Deser udekoruj pokruszona chalwa i natychmiast podawaj.





Smacznego!

No comments:

Post a Comment