Besan ladoo
2 szklanki maki z ciecierzycy (besan lub gram flour)
1 i 1/2 szklanka cukru pudru
1 szklanka ghee
1 lyzeczka migdalow
1 lyzeczka orzeszkow pistacjowych
1 lyzeczka orzechow nerkowca
Do glebokiej patelni wsyp make i dodaj ghee. Smaz na najmniejszym ogniu intensywnie mieszajac aby zapobiec tworzeniu sie grudek i przywieraniu masy do powierzchni. Kiedy maka uwolni swoj intensyny zapach po okolo 7-10 minutach mozna wylaczyc gaz. Ostudz troche mase. Dodaj posiekane bakalie i cukier. Dobrze wymieszaj. Formuj kulki wielkosci pilek do ping ponga i ukladaj na plaskiej powierzchni. Po pol godzinie ladoos stwardnieja i beda gotowe do spozycia.
Przechowuj je w szczelnie zamknietym pudelku.
Smacznego!
Uwielbiam indyjskie słodkości! Pyszne muszą być te kulki:)
ReplyDeleteRobiłam kiedyś i muszę zrobić ponownie... Są świetne!
ReplyDeleteTo musi być pyszne!
ReplyDeleteSmakowicie sie zapowiada! Indyjskie slodkosci sa wprawdzie oblednie slodkie, ale w tym wypadku jakos mi to nie przeszkadza :)
ReplyDelete