Wednesday, 7 March 2012

Besan ladoo....

Besan ladoo sa to slodkie kulki z maki z ciecierzycy, ghee oraz cukru. Dodaje sie do tego  posiekane orzechy czy owoce-pistacje, orzechy nerkowca, migdaly czy rodzynki. W Indiach w zaleznosci od stanu istnieja inne ich odmiany. Zadna wieksza uroczystosc czy po prostu spotkanie w wiekszym gronie nie moze sie bez nich odbyc:) Przepis z indianfoodforever




Besan ladoo

2 szklanki maki z ciecierzycy (besan lub gram flour)
1 i 1/2 szklanka cukru pudru
1 szklanka ghee
1 lyzeczka migdalow
1 lyzeczka orzeszkow pistacjowych
1 lyzeczka orzechow nerkowca



Do glebokiej patelni wsyp make i dodaj ghee. Smaz na najmniejszym ogniu intensywnie mieszajac aby zapobiec tworzeniu sie grudek i przywieraniu masy do powierzchni. Kiedy maka uwolni swoj intensyny zapach po okolo 7-10 minutach mozna wylaczyc gaz. Ostudz troche mase. Dodaj posiekane bakalie i cukier. Dobrze wymieszaj. Formuj kulki wielkosci pilek do ping ponga i ukladaj na plaskiej powierzchni. Po pol godzinie ladoos stwardnieja i beda gotowe do spozycia.
Przechowuj je w szczelnie zamknietym pudelku.



Smacznego!

4 comments:

  1. Uwielbiam indyjskie słodkości! Pyszne muszą być te kulki:)

    ReplyDelete
  2. Robiłam kiedyś i muszę zrobić ponownie... Są świetne!

    ReplyDelete
  3. Smakowicie sie zapowiada! Indyjskie slodkosci sa wprawdzie oblednie slodkie, ale w tym wypadku jakos mi to nie przeszkadza :)

    ReplyDelete