Delikatna, kremowa zupa rybna z ledwie wyczuwalnym akcentem kokosa dla mnie jest idealna na rozgrzwajacy obiad po wietrznym dniu, ciepla luksusowa kolacje z kawalkiem bagietki....
Rybna zupa z porem
200g filetow z dorsza
1/2 cebuli
2 pory
150g dyni pizmowej
3 lyzki mleka kokosowego
2 liscie laurowe
1l bulionu drobiowego
garsc ugotowanego makaronu-kokardek
sok z cytryny
sol
pieprz
1 lyzka oleju
Cebule pokroic w piorka, pora w plasterki, dynie w kostke. Rozgrzac olej w garnku wrzucic cebule z porem. Dus 10 minut wlewajac w razie potrzeby odrobine bulionu, nastepnie dodaj dynie i zalej calosc reszta bulionu. Dodaj licie laurowe i gotuj pod przykryciem okolo 20 minut. Zmiksuj zupe w blenderze. Ponownie podgrzej w garnku, dodaj pokrojona w kostke rybe. Po 7 minutach kiedy ryba bedzie juz ugotowana, dopraw zupe do smaku mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Serwuj zupe z makaronem i bagietka.
Smacznego!
Inspiracja-Kuchnia oblednie zdrowa
Zapowiada sie smakowicie! Kokosowa nuta faktycznie delikatna, wiec moze udaloby mi sie nawet naklonic Mezczyzne do zjedzenia miseczki... :)
ReplyDeletesuper sie zapowiada:) lubie dorsza....lubie mleko kokosowe no wiec....trzeba bedzie ugotowac:)
ReplyDelete