Aromatyczny kurczak ze szpinakiem
2 piersi drobiowe
2 zabki czosnku
1 srednia cebula
1 pomidor
1cm kawalek imbiru
1/3 lyzeczki pieprzu cayenne
1/2 kolendry w proszku
1/3 kurkumy
1/2 zielonej papryczki chili
3 straczki kardamonu zielonego
2 gozdziki
1/2 lyzeczki garam masali
2-3 dyski mrozonego szpinaku
2 lyzki mleka
1 lyzeczka ghee
1/3 lyzeczki soli
Piersi poktroj w kostke. Podsmaz do zezlocenia na lyzce oleju. Odsacz i odstaw.
Posiekaj drobno czosnek, cebule, imbir, papryczke i pomidor. Rozgrzje olej na patelni i dodaj cebule wraz z imbirem i czosnkiem. Kiedy cebula zmieknie, dodaj pieprz cayenne, kolendre, kurkume, gozdziki i kardamon. Po kilku minutach dodaj pomidory wraz z papryczka. Dus 5-8 minut. Dodaj lyzke wody, mleko i kurczaka. Po kilku minutach dodaj szpinak i troche wiecej wody. Gotuj, az szpinak i mieso beda miekkie. Pod koniec gotowania dopraw danie garam masala i ghee.
Serwuj z indyjskim chlebkiem lub ryzem.
Smacznego!
brzmi pysznie!
ReplyDeleteBardzo lubię tę stronkę i dawniej często z niej korzystałam. Kurczak zapowiada się pysznie
ReplyDelete