Wednesday 7 March 2012

Pieczone gryczane nalesniki z kasza i serem...

Dawno nie mialam w ustach kaszy gryczanej. A warto jednak czesciej ja spozywac. Jest zdrowa,, zawiera duza ilosc bialka, wapnia, zelaza...mozna dlugo wymieniac...Zainspirowana przepisem Asi z Kwestii Smaku zrobilam gryczane nalesniki faszerowane kasza gryczana z serem, pieczarkami i boczkiem. Warto spedzic troszke czasu, a pozniej moc delektowac sie smakiem takiej zapiekanki.


Zapiekanka z gryczanych nalesnikow z serem i boczkiem i sosem pieczarkowym.

250g maki gryczanej
75g maki pszennej
jajko
1 lyzeczka soli
750ml wody
1 lyzka oliwy z oliwek
farszcz:
1 woreczek suchej kaszy gryczanej
4 lyzki rozrobionego z mlekiem i smietanka poltlustego sera
3 lyzki drobno pokrojonej natki pietruszki
40g pokrojonego w kostke wedzonego boczku
sos pieczarkowy:
300g pieczarek
5 lyzkek natki pietruszki
1 srednia cebula
2 zabki czosnku
sol
pieprz

Maki pszesiac i wsypac do miski, dodac sol, wbic jajko i powoli caly czas ubijajac ciasto wlewac powoli wode. Odstawic na 15 minut. Dodac oliwe i zamieszac. Smazyc po obydowch stronach na lekko posmarowanej oliwa patelni nalewajac chochla porcje ciasta i rozlewajac je rownomiernie po powierzchni patelni. Usmazone nalesniki przykryc sciereczka,aby zapobiec ich wysychaniu.
Woreczek z kasza wloz do garnka z gotujaca sie lekko posolona woda i gotuj 20 minut. Ostudz. Posiekaj drobno cebule,czosnek, pieczarki pokroj w plasterki. Ser wymieszaj z odrobina smietanki i mleka, posol do smaku.
Rozgrzej olej na patelni i wrzuc cebule z czosnkiem, po kilku minutach kiedy cebula zmieknie, dodaj pieczarki, posol, po 3-4 minutach kiedy pieczarki prawie uwolnia wode, dodaj pietruszke, wlej 300ml, zagotuj i gotuj 15 minut. Dopraw do smaku smietanka i swieza natka pietruszki.  Na oddzielnej pateli rozgrzej odrobine oleju i usmaz na chrupiaco boczek.
Zimna kasze wsyp do miski, dodaj boczek, pieczarki i ser. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Zaroodporne naczynie posmaruj oliwa, przykryj dno kilkoma lyzkami sosu pieczarkowego. Nalesniki nadziewaj farszem i zwijaj podobnie jak krokiety. Zalej sosem pieczarkowym wypelniajac plynem rowniez boki naczynia.
Piecz w 165st C pol godziny kiedy nalesinki wchlona plyn a wierzch bedzie lekko chrupiacy.
Podawaj nalesniki na cieplo z kwasna smietana.



Smacznego!

1 comment: