Saturday 17 March 2012

Pizza z kurczakiem tandoori....

Inspirowana pieczonym kurczakiem tandoori stworzylam baze skladnikow stanowiacych wierzch jednej z 3 pizz jakie ostatnio pieklam: z cukinia oraz margarite. Ciasto z kasza manna, pomidorowy sos z kolendra, papryka, czerwona cebula, pikantne chili  i swieza mieta to niektore z elementow tworzacych swietna smakowa  kompozycje.




Pizza z kurczkiem tandoori, chili i mieta  

ciasto na pizze z dodatkiem kaszy manny:
na 3 pizze o srednicy 23cm
1 i 1/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka maki pszennej chlebowej
1/4 szklanki maki pszennej 00
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
2 lyzki oliwy z oliwek
1/2 paczki drozdzy instant
1 szklanka cieplej wody

skladniki na wierzch pizzy:
70g kawalkow drobiowej piersi tandoori
1/3 czerwonej cebuli
6 czarnych oliwek
kilka kaparow
czastka zielonej papryki
czastka czerwonej papryki
1 czerwona papryczka chili
30g fety
50g mozzareli

listki miety 

sos:
50ml passaty
2 zabki czosnku
kilka galazek kolendry
sol
pieprz



 Do cieplej wody wsyp drodze i odstaw na 5 minut. Kiedy pojawi sie piana na wierzchu co oznacza ze drozdze sa aktywne,  dodaj oliwe, cukier i sol i wymieszaj. Przesiej maki do miski, wymieszaj i wlej rozrobione drodze. Wyrabiaj recznie okolo 15 minut lub okolo 8 mikserem dopoki, dopoty ciasto nie zwiekszy swojej objetosci i nie bedzie puszyste i elastyczne. Sprawdzic to mozna po prostu naciskajac palcem ciasto i dobrze wyrobione od razu powinno wrocic do poprzedniego ksztaltu. Przeloz ciasto do naoliwonej czystej miski, przykryj i odstaw do wyrosniecia w cieple miejsce na 2 godziny.
Oderwij 1/3 ciasta, uformuj kule i na wysypanej delikatnie maka powierzchni rozciagnij rekami starajac sie zachowac okragla forme i nastepnie rozwalkuj na grubosc 3mm. Forme do pieczenia pizzy posmaruj oliwa, przeloz na nie  rozwalkowane ciasto wpierw otrzepujac je z nadmiaru maki i piecz do zezlocenia w piekarniku nastawionym na okolo 185-190 st C.
Polacz passate z posiekanymi zabkami czosnku, kolendra. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
Cebule pokroj w piorka, papryke w waskie paski i oliwki i papryczke chili  w plasterki.
Podpieczona pizze posmaruj sosem zostawiajac brzegi. Uloz kawalki kurczaka tandoori, pokryj czastkami cebuli, papryki,oliwkami, kaparami i papryczka chili. Posyp czastkami mozzareli i pokruszona feta. Piecz okolo 10 minut do zezlocenia i zbrazowienia brzegow pizzy.
Udekoruj swiezymi listkami miety.



Smacznego!

1 comment:

  1. ciekawe spojrzenie na pizzę ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    ReplyDelete