Tuesday, 22 March 2011

Czekoladowa tarta z whisky i orzeszkami ziemnymi

Tak sobie siedzielismy pewnego wieczorku i nagle polowka z rozmarzeniem w glosie zapytala: a moglabys upiec  to? I pokazuje mi przepis z zastrzeniem, zeby pokombinowac i stworzyc wersje ciut zdrowsza. Hmmm, wyszlo mi troche rusykalne w strukturze ciasto z lekko trwardym ciastem kruchym nafaszerowanym kawalkami orzeszkow  ziemnych i wloskich, ale masa czekoladowa, zdaniem polowki, jest wrecz doskonala. Po namysle musze rzyznac-taaaaaak..nie jest zla:)

Mocno czekoladowa orzechowa tarta z whiskey
Ciasto:
125g maki pszennej
25g cukru pudru
2 lyzeczki kakao
5 lyzek margaryny Flora
10g orzechow wloskich
50g orzeszkow ziemnych
1 zoltko
1 lyzeczka zimnej wody

masa czekoladowa:
1 lyzeczka smietanki 48%double cream
285ml creme fraiche
1 i 1/2 lyzki miodu plynnego
3 lyzki jasnego brazowego cukru muscovado
200g gorzkiej czekolady
2 lyzki masla
 2lyzki margaryny Flora
6 lyzekwhiskey Jack Daniels's


Orzechy bardzo drobno posiekaj, a najlepiej zmiel drobno. U mnie byly w kawalkach. Zoltko ubij z 1 lyzeczka zimnej wody. W misce wymieszaj razem skladniki potrzebne do tarty, dodajdo masy orzechy i zoltko. Ugniataj recznie do uzyskania gladkiego ciasta. Ciasto splaszcz, owin w folie i przeloz do zamrazarki, aby stwardnialo. Po ok 15 minutach wyjmij je i przeloz na wysypana maka stolnice i walkiem do ciasta uwalkuj cienkie okragle ciasto, ktore przeloz do okraglej formy do tart odcinajac za dlugie przegi. Ciasto ponownie odstaw w chlodne miejsce do stardnienia.
W miedzyczasie przygotuj mase czekoladowa. W garnuszku zagotuj double crema z krem fraiche. W momencie pojawienia sie pierwszych babelkow powietrza natychmiast zdejmij z ognia. Do kremu po kolei dodaj reszte rozdrobnionych w celu szybszego rozpuszczenia sie niektorych skladnikow. Dobrze calosc wymieszaj. Mozna delikatnie mase podgrzac, jesli skladniki nie chca sie dobrze rozpuscic. Aby uzyskac doskonale jedwabista mase, moznacaly plyn przelac przez sitko, ktore zatrzyma ewentualne grudki. Gotowa mase czekoladowa odstaw do calkowitego ostygniecia.

Wracajac do ciasta. Ustaw piekarnik na ok 150 st C i piecz ciasto z nalozonym na nim rozsypanym na papierze do pieczenia obciazeniem. U mnie byla to fasola ok 15 minut i kolejne 10minut po usunieciu papieru z fasola. Ciasto po wyjeciu z piekarnika dobrze ostudz.

Wylej mase czekoladowa na ciasto, wyrownaj powierzchnie i wstaw do lodowki na kilka godzin do stezenia masy. Podawaj z kleksem ze smietany.
Uwaga: nie prowadz po spozyciu kawalka ciasta-masz promile alkoholu we krwi!:)










No comments:

Post a Comment