Sunday, 10 July 2011

Chleb codzienny z makiem....

Chlebek powstal w sumie dzieki zyczeniu brata.  Ja lubie bardziej skomplikowane przepisy z roznymi dodatkami, ciezszymi, razowymi czy zytnimi makami. Dzieki wyrabianiu chleba przez dobrych kilka minut i daniu mu 'odpoczac' na ponad godzine, wyrosl i upiekl sie wrecz wzorowo. Okazuje sie, ze zwykla pszenna maka i swieze drozdze moga wystarczyc, ,aby cieszyc sie swiezym wypiekiem....Prawie jak z piekarni...:)

Bialy chleb pszenny z makiem 
za Kamila K. z pewnymi zmianami z mojej strony 

400g maki pszenej
3 lyzki oliwy
3/4 kubka cieplej wody
30g swiezych drozdzy
2 lyzeczki soli
1lyzka cukru
1 jajko
1-2 lyzki maku

W kubeczku umiesc drozdze, zalej ciepla wodai dodaj lyzeczke cukru. Wymieszja do rozpuszczenia sie drozdzyi odstaw na kilka minut az pojawi sie pianka na wierzchu plynu tzn. ze drozdze zaczely 'pracowac' uaktywnily sie. Do miski wsyp make, dodaj reszte skladnikow i wlej rozczy drozdzowy. Wyrabiaj ciasto ok 7 minut, az bedzie ono zwarte i elastyczne. Nasmaruj miske oliwa, przeloz ciasto. Przykryj je sciereczka i odstaw do wyrosniecia w cieplym miejscu. Przygotuj blache- posmaruj ja oliwa. Nagrzej piekarnik na 150 st C. Z ciasta uformuj owalny bochenek zawijajac przeciwlegle boki ciasta pod spod i poloz go na blaszy. Posmaruj rozbiym jajkiem i posyp makiem. Wstaw do piekarnika i piecz w 150st C ok 10minut. Nastepnie zwieksz temeprature do 230st C i dopiekaj kolejne 25 do 40 minut(w zaleznosci od typu piekarnika). Chleb powinien byc rumiany i wydawac gluchy odglos popukany od spodu.
Smacznego! 



 

No comments:

Post a Comment