Thursday, 11 August 2011

Oberzyna w roli glownej z kokosowym sosem....

Musze przyznac, ze moja wiedza na temat oberzyny i sposobow jej podawania jest dosc znikoma. Ponizszy przepis to moja proba oswojenia sie z nia, polubienia. Smakowala mi zapiekana w piekarniku z innymi warzywami i podawana jako nadzienie do marokanskich pierozkow. Dzis w klimatach indyjskich z przepisu stad- z mocno aromatycznymi przyprawami i mlekiem kokosowym w curry. Przekonuje sie do niej juz coraz bardziej....:)





Kokosowe curry z oberzyna
Aubergine coconut curry

1 srednia oberzyna okolo 350g
4 zabki czosnku
1 lyzeczka swiezego imbiru
3 lyzki soku z tamaryndowca lub pasty tamaryndowej
1/4lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki soli
1/2 czerwonego chili w proszku, mozna uzyc pieprz cayenne zamiast
1 lyzeczka oleju
100ml mleka kokosowego
1 lyzka posiekanej kolendry
2 zielone paryczki chili

Oberzyne pokroj na plastry grubosci 1cm, a nastepnie na grubsze slomki-prostokaty. Przeloz do miski, do ktorej rowniez doloz zmiazdzony 1 zabek czosnku, sok z tamaryndowca lub paste, posiekany drobno imbir, kurkume, proszek chili i sol. Wymieszaj skladniki dobrze ze soba i odstaw oberzyne na 15 minut.
Rozgrzej oliwe w garnku, dodaj zmiazdzone 3 zabki czosnku. Kiedy lekko zbrazowieja, dodaj kawalki oberzyny odsaczajac ja z plynu.Smaz a malym ogniu, az warzywo zmieknie. Zestaw na chwile z palnika i dodaj mleko kokosowe wraz z posiekanymi koledra i papryczkami.Zagotuj i po kilku minutach kiedy sos lekko zgestnieje, wylacz gaz.
Serwuj posypane kolendra z ryzem lub chlebem.
Smacznego!













No comments:

Post a Comment